vrijdag 15 maart 2019

Hallands Museum


Vorige week vrijdag waren we een dagje naar Varberg, van de stad heb ik eerder al foto's laten zien, nu is het museum aan de beurt, gevestigd in de vesting. Dit museum is jaarrond open (redelijk zeldzaam in Zweden) en er worden regelmatig speciale activiteiten georganiseerd, in juli bijvoorbeeld middeleeuwse dagen. Nu waren er geen bijzondere activiteiten, maar wel een bijzondere tentoonstelling. Daarover verderop meer.


Er was een soort 'koningszaal' waar groot en klein kon verkleden, tekenen op papier of een enorm schoolbord naar voorbeeldjes in mappen, monsters met malletjes samenstellen, geïnspireerd door de middeleeuwse fabeldieren, je naam in runen schrijven enz.


En vanuit de ramen steeds zicht op het fantastische uitzicht over de zee.


Ook in de vaste opstelling was er genoeg te beleven voor kinderen, hier zit ze memory te spelen, terwijl wij de schilderijen bekeken die in 18.. in Varberg werden gemaakt.
Verder gaat de vaste opstelling over de historie van de provincie Halland, hoe mensen daar leefden, wat over de strijd tussen de Denen en Zweden.


En handwerk, schilderingen op stof die op de schuine plafonds werden aangebracht. We zijn eens in een museumhuisje geweest waar replica's hingen, hier vonden we de originelen.


Hallands breiwerk, heel fijntjes, dat moet op dunne naaldjes gebreid zijn.


Wat over het alledaagse leven.En natuurlijk het uitgebreide verhaal van de Bockstenman. Een veenlijk gevonden in de buurt, in de vitrine zie je alle kleding uit 1300 zoveel. Dat was allemaal nog heel goed bewaard gebleven in het veen. Met forensische technieken maakten ze een beeld van hoe de man eruit moet hebben gezien tijdens zijn leven. Ze hadden ook een filmpje gemaakt met alle kleding en hoe dat gedragen werd.


Er was een tijdelijke tentoonstelling uit Kirgizië met het prachtige viltwerk zoals dat daar gedaan wordt. Erg mooi om dat in al z'n kleurigheid te kunnen zien.


 Een yurt waar je in mocht, geweldig voor dochter natuurlijk.


En nog een grotere die ingericht was met alle mooie viltkleden. Die was wel heel goed beveiligd.


Zeer de moeite waard dus. En tegelijk ook niet té groot voor kinderen. Lekker gegeten in het restaurantje en een leuke museumwinkel maakten het af.

2 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige tentoonstelling! En je kunt zien dat je dochter ook lekker kon genieten!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!