zaterdag 19 januari 2019

Verhuisd


Op 1 januari de sleutel van ons nieuwe huis, en na een kleine week heen en weer rijden en dozen uitpakken, besloten we er te blijven slapen, ook al waren we nog lang niet klaar. Niet meer aan kilometers onverharde weg in het bos met alle voor- en nadelen vandien, nu gewoon aan de rand van een dorp. Links naast die hoge boom zijn ook gewoon buren, en schuin tegenover, hier op de foto rechts ook weer een rij huizen. En nu de bomen achter het huis kaal zijn, zie je er wel de huizen van het dorp een beetje doorheen. Was wel weer wennen, die lichtjes overal.


We hebben al een aantal keren wat sneeuw gehad, soms ligt het een paar dagen, soms ook heel snel weer weg.


Uitzicht uit het kamerraam, dat pad loopt naar een boerderij, maar je kunt ook afslaan en het bos in. Hebben we langer geleden wel gedaan, nu we hier wonen, zijn we nog te druk om er echt van te genieten.


De rest van het terrein ligt lager, dit zijn de schuren die erbij horen, aan de linkerkant zie je er nog een, die is van de buren. Het huis vanaf beneden gezien, 3 verdiepingen, dus lekker veel trap lopen ;-)


En langs de tuin stroomt een beekje (å) waar wel vis schijnt te zitten (wij zijn niet van die vismensen) en het schijnt ook dat de kreeftrechten erbij horen. We mogen dus als een van de weinigen rivierkreeft vangen in het seizoen, echt een delicatesse hier met z'n eigen feest (niet dat we daar naar uitkijken of zo). We maken gewoon een lekkere zitplek achter de schuur, met zicht op de å.


Wel moeilijk te zien wat er nu precies voor bomen en planten groeien, maar sommige geven al wel een idee, door de katjes, of het blad dat er nog onder ligt. We weten wel dat er in elk geval rabarber, zwarte bessen en frambozen zijn.Door het keukenraam zien we deze enorme spar, waar regelmatig vogeltjes in zitten, koolmeesjes, pimpelmeesje, boomklever. Hier zien we er veel meer dan in het bos, eigenlijk. Daar zagen we wel vaak spechten in twee soorten, hier alleen nog een keer gehoord. Wel twee kleine reeën gezien tijdens het ontbijt vorige week zondag, en manlief zag laatst een vos hier in de straat op weg naar huis.Mooie mossige takken verzamelen in eigen tuin, fantastisch toch?!


En we hebben een heuse aardappelkelder. Die is gebouwd van steen in een heuveltje, waardoor het daar altijd tussen de 4-8 graden is, zomer en winter dus. Er zijn hier ook wel boeren waar je zakken van 30 kg aardappelen kunt kopen en grote zakken wortels en zo, die kun je dus gewoon zelf bewaren hier in. Wie weet doen we dat volgend jaar ook wel.
Van de week ontdekten we dat we lampjes hadden langs het terras, heel romantisch met sneeuw (en op een zomer avond vast ook), maar zonder sneeuw wel heel fijn om iets te zien buiten.


Tja ook voor de poezen ook weer wennen, Spooky is nu twee keer buiten geweest, Molly heeft nog weinig belangstelling. Die is in het tijdelijke huis te ver weg geraakt en is 48 uur buiten geweest, gelukkig was ze weer terug voor het echt koud werd. Maar kennelijk is onze buitenkat wel wat voorzichtiger geworden.


Tja, hoe is het wonen hier... nog geen idee. Op zich best rustig. Er komt slechts af en toe een keer een auto langs. Er zijn wel wat fabrieken waar je soms iets van hoort zoemen, maar veel en veel stiller dan waar we in Nederland woonden, met meer natuur onder handbereik. Maar we zijn vooral nog bezig met dozen uitpakken, alles een plekje geven, alle ruimtes een functie geven. Wel fijn dat je hier veel lopend af kunt, afval breng je hier grotendeels zelf weg, alleen het restafval wordt opgehaald, en dan is het fijn dat het afvalstation op loopafstand zit (5 min.), en vanaf daar loop je ook makkelijk het dorp in voor een boodschapje (buurtsupertje), of een pakketje ophalen of zo. Naar de kerk ben ik nu ook twee keer geweest, ook lopend (18 minuten, en veel stijgen), hopelijk vind ik daar m'n plekje weer. Voor uitgebreider boodschappen doen zijn we nu op een andere plek aangewezen ook, dus dat is weer even leren bij welke winkel ze wat hebben en zo. Sinds deze week hebben we weer internet, dus dat is wel heel fijn, we kijken tv via internet (ook zweedse zenders hebben apps gelukkig).


Misschien laat ik later nog wel eens wat fotootjes van binnen zien, als we wat verder zijn. We zijn al wel een heel eind gelukkig, nog gordijnen ophangen in de woon-/eetkamer. Dochters kamer is bijna klaar, slaapkamer ook bijna, nog een kast en gordijnen. Keuken is netjes, dus we kunnen heel fatsoenlijk leven. Hobbykamer ben ik nu mee bezig, begint al wel ergens op te lijken. Elke dag weer wat dozen leeg, elke dag weer wat klusjes verder, steeds meer van onze eigen spulletjes vinden hun plek. Dochter heel blij dat ze al haar speelgoed weer heeft, sommige dingen zijn al een maand of 4 geleden in een doos verdwenen tenslotte. We hebben ook al wel een paar wandelingetjes gemaakt saampjes, dus daar zal ik binnenkort ook wel een paar fotootjes van laten zien.

8 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige foto's, erg leuk om te zien hoe mooi je daar woont.
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een hele overgang maar lekker dat je nu op je eigen plekkie zit

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het lijkt me een heerlijk huis op een fijne plek. Toch wat mensen om je heen, maar niet op elkaars lip. Ook voor de kleine meid fijn, er zijn vast een paar speelkameraadjes in de buurt. Hier zullen jullie je thuis gaan voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heerlijk dat jullie nu jullie eigen huis hebben. Ik ben benieuwd naar de binnenkant.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, wat een prachtig huis hebben jullie! Is dit jullie definitieve huis? Je hebt wel buren, maar ze wonen ver genoeg om je eigen privacy te hebben en dichtbij genoeg om toch een beetje contact te hebben!.
  Maar die ongereptheid overal om je heen vind ik zo mooi. Ik snap best dat je zo snel mogelijk in je huis bent gaan slapen&wonen, dat werkt toch het prettigst.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!