zaterdag 13 oktober 2018

Hantverksrundan


Van de week lazen we een interessant stukje in de krant, vandaag en morgen is er een 'Hantverksrundan' een handwerkrondje langs diverse plekken in de gemeentes Tranemo en Svenljunga. Handwerk in de breedste zin dan, zoals ze dat woord hier in Zweden gebruiken, ook voor smidswerk, houtwerk en natuurlijk de textiel. We hebben een klein stukje van de route gedaan, wie weet doen we morgen nog een stukje.


We begonnen bij Sjötofta, de kerk deed ook mee met een expositie van kerkelijk textiel. De houten kerk zelf was ook de moeite van het bekijken waard, trouwens, en mooi gelegen aan een meer.


Zo'n houten kerk geeft toch een bijzondere sfeer. Kerken hier zijn veelal Luthers.Mooi borduur- en applicatie werk, goudborduursel en kantklossen met zilverdraad. Erg mooi allemaal, en gaaf om dat van zo dichtbij te mogen bewonderen.Daarna naar Bygärde, een mooi oud gebouw waar ooit de priester woonde (präst).


Daar zaten verschillende handwerksters om hun spullen te laten zien en sommigen waren ook bezig, een dame zat te spinnen, een ander was bezig met naaldbinding wanten. Maar dan zie ik zoveel, dat ik vergeet foto's te maken.


Alleen bij mevrouw Elsa Lindqvist heb ik foto's gemaakt, een oudere dame met frivolité en 'pinnspets' in het engels heet het 'netting', en maf genoeg ben ik het nederlandse woord ervoor kwijt. Hoewel mijn Zweeds nog niet toereikend is voor een echt gesprek, versta ik het al wel aardig, zeker als mensen hun best gaan doen als ze horen dat ik met dochterlief iets anders spreek. Ze begreep mijn belangstelling voor het 'pinnspets' en liet me zien hoe ze dat maakt. (De gereedschapjes heb ik vorig jaar of zo al eens bij Heikina.nl gekocht, dus het zat al in de planning.) Ik was verrast door haar toepassingen met kleur. Hier ook zo'n rondje, je kunt het op de foto niet zien, maar ze had verschillende garens gebruikt, verschillende materialen en diktes. (Zie je gelijk iets van het oude behang in het huisje, waar je moet bukken om door de deuropeningen te kunnen, en de vloer nergens waterpas is.)


Nadat dochter even in het erbij gelegen speeltuintje had gespeeld gingen we naar Tranemo.


Het was niet ver, maar wel een mooie rit.


De kerk van Tranemo is wel iets bijzonders, helaas niet open, want binnen schijnt het ook de moeite waard te zijn. Komt vast nog een keer, het is hier maar ca. 13 km vandaan en het dorp waar we de boodschappen doen en zo.In het erbij gelegen Församlingshem (verenigingsgebouw) waren ook diverse exposanten, met heel verschillend werk. Mensen vertelden veel (zo jammer dat ik nog niet goed kan terug praten, maar al wel heel fijn dat ik begrijp wat ze vertellen), met een dame heb ik best lang staan praten, en kreeg de complimenten dat ik nu al zo goed Zweeds kan, terwijl ik er pas twee weken woon. Maar ja, met al dat geklets, vergat ik natuurlijk foto's te maken.

6 opmerkingen:

 1. Gaat het om frivolité ? Wat een heerlijke route om langs te gaan, met al dat handwerk raak je toch meteen met elkaar in gesprek? En ook, omdat je je best doet om het in het Zweeds te doen! Misschien kun je je aansluiten en deze winter kennis maken met de verschillende dames...
  Gewoon morgen weer een stukje van de route doen.. Veel te interessant en leuk om alles te bekijken en de omgeving te verkennen. Prettige dag alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heerlijk om zoiets allemaal te bewonderen, wat een heerlijke dag. Benieuwd wat je morgen gaat bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk hoor zo'n route. Het geeft altijd een bijzonder sfeertje die exposities in kerkjes. Zijn hier in holland ook wel eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat mooi is het daar bij jullie, leuk dat je al contact hebt met de mensen. Nu lekker genieten, want het zal inderdaad een flinke klus geweest zijn en als je bezig bent dan merk je het niet zo, maar als alles dan grotendeels achter de rug is, dan komt het er vaak uit. Zo werkt dat nu eenmaal. Heel veel plezier en heerlijk genieten. Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk zo'n route en wat woon je in een prachtige omgeving.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!