vrijdag 26 oktober 2018

Emigratie update


We wonen nu bijna vier weken hier, en ik geniet nog steeds elke dag van de natuur om me heen. Deze foto is genomen van achter het huis, door de bomen heen zie je het dak nog een beetje, gewoon lekker struinen, herten- of elandensporen volgen.


En soms zie je ze dan zomaar op hun gemakje het grasland oversteken, af en toe een hapje nemend. Zo gaaf, zomaar vanuit je kamerraam. Buiten zien we ze niet zo vaak als ik had verwacht, heeft wellicht te maken met een continu kwebbelende kleuter die er altijd wel bij is, en met het jachtseizoen, waardoor ze toch iets voorzichtiger zijn. Dus des te mooier als het dan toch gebeurt.


Zo'n den is best hoog als je er vlak onder staat. Het licht is steeds anders, sommige dagen heel zonnig, de zon staat natuurlijk niet zo hoog, dus het licht is vrij zacht en niet zo fel als in Nederland.

.

De schemering duurt langer, en brengt soms de mooiste kleuren mee, zowel 's ochtends als 's avonds.


En nu met de volle maan is het verbazingwekkend hoe licht het dan buiten is, dat we ook heel laat in de avond nog de contouren van de bomen zien tegen de donkerblauwe lucht en het pad kunnen vinden, en de wittige berkenstammen te zien zijn.
Zomaar wat plaatjes, want we maken nog wel (bijna) elke dag foto's. Wel een gekke tijd op zich, we weten dat dit tijdelijk is, maar je bent nu voorbij aan normale 3 weken vakantie, we wonen hier, maar het is nog niet helemaal van ons zelf, een beetje niemandsland zo. Komende week is het hier herfstvakantie, maar daar zullen we wel niet heel veel van merken. Dochter gaat nog niet naar school, pas als we in het volgende huis wonen, zullen we daar rustig mee beginnen.


Ze heeft nu andere vriendjes, ze mag af en toe de hond lenen van de buurman (een teckel) om mee te wandelen, en nu hebben we een eindje verderop Shetlandpony's ontdekt. Het hek zit meestal dicht over het pad, dus wij liepen nooit verder dan daar. Maar vorige week kwamen we mensen tegen die vertelden dat zij daar altijd heen lopen, en dat hek gewoon open mag (als we het maar weer achter ons dicht doen) en dat daar pony's zijn wat voor onze dochter vast leuk is. 


Grappig dat ze zelf al naar haar/ons toe komen, vanmorgen ook een praatje met de eigenaar gemaakt (gelukkig kan ik zijn oude-mannen-Zweeds al wel verstaan), hij vond het zo leuk om te zien hoe zij genoot van zijn pony's, dat hij vroeg of hij er een foto van mocht maken, en gaf haar een muntje van 10 kronen (ongeveer een euro).


Dat pad gaat trouwens niet naar de boerderij, zoals we eerst dachten, maar loopt nog veel verder door, we hebben het een eind gevolgd, maar het lukte niet om het eind te bereiken met haar 4-jarige beentjes.


Ik zie heel veel paddenstoelen, en ik begin wel soorten te onderscheiden, maar ik durf er nog niet van te eten. Daarvoor weet ik er nog te weinig van. Het schijnt een slecht cantharellenjaar te zijn in elk geval. De tijd van de gele is toch al voorbij ook.


Voor het weekend wordt er kouder weer voorspeld, met ook overdag nauwelijks boven 0, we zullen het wel merken. Daarna loopt de temperatuur weer op volgens de berichten. Het is wat vroeger donker hier, maar ook vroeger licht dan in Nederland.

5 opmerkingen:

 1. Het lijkt me een hele bijzonder ervaring. En wederom prachtige foto's.
  groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie plek om te wonen! Geniet maar fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijke omgeving en wat fijn dat je dochter zo kan genieten van dieren.
  Duurt het nog lang voordat jullie gaan verhuizen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O ja, ik zou daar ook iedere minuut genieten!
  Wat wonen jullie daar mooi...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige foto's en wat bijzonder dat je echt daar woont nu. Ik ga je volgen, zodat ik niets mis van al dat moois.
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!