woensdag 31 oktober 2018

Singlade bollar


Vooral op Instagram volg ik veel Zweedse handwerksters (en zij mij), en zo kom je ook allerlei typisch Zweedse dingen tegen. Veel is me intussen niet meer onbekend, maar vorige week kwam ik een heel apart balletje tegen op de lijst van "fixan", gelukkig vermeldde ze erbij waar een beschrijving was te vinden.


Die was te vinden op 365slöjd.se (een heel leuke site met allerlei handwerkjes en knutsels), in het Zweeds uiteraard maar Zweeds lezen is niet zo'n probleem meer. Het schijnt vooral iets van Skåne te zijn, de meest zuidelijke provincie van Zweden. Ik heb intussen wel verschillende versies gezien. Sommige beginnen met een kurk met draad erom gewikkeld, of restjes garen die je overhoudt als je je gekleurde haak- of breiwerk hebt afgewerkt, of zoals ik gedaan heb, met een frommeltje stof. Daar gaat dan een restje garen omheen tot het een mooi balletje is.


Dan zet je met een katoenen draad lijnen uit, minimaal 2 draden naast elkaar, met extra steekjes op de kruispunten zodat die niet verschuiven. Het katoen is zodat de lijnen op de plaats blijven en niet gaan wijken, want katoen rekt niet. Je kunt partjes maken, ik heb er nog een extra lijn bij getrokken.


En dan ga je met wollen draad invullen met festonsteekjes. Tijdens het maken zat ik al allerlei varianten te bedenken, dus het zou me niet verbazen als deze techniek hier vaker langs gaat komen. Het was leuk om te doen, en ik vond het resultaat ook al leuk voor een eerste. Nog wat verder in verdiepen, en experimenteren, leuk!


6 opmerkingen:

 1. wat een grappig balletje. Waar wordt het balletje voor gebruikt?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi balletje, knap hoor, dat je de uitleg in het Zweeds ervan kan lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg leuk om te zien, maar ik ga er niet aan beginnen. nog genoeg te doen.
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk balletje. Het begin is hetzelfde als bij temari ballen, maar dan anders opgevuld met een heel ander effect. Ik ben benieuwd naar je andere ideeën. Hartelijke groeten Beerta

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat is jouw balletje leuk geworden. Ik zag ze voor het eerst in een museumboerderij in Skåne.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!