zondag 27 november 2022

Eerste Advent

 

Vandaag mag het eerste kaarsje aan. Vanuit het donker kijken we uit naar de komst van het Licht, en elke week wordt het nu een beetje lichter... 

Hier de vier kaarsen, voor elke zondag één, met decoraties uit eigen tuin.

In Nederland deden we nooit zo heel veel met 1e Advent, ik denk vooral omdat die nog vóór Sinterklaas valt. De laatste jaren ging ik naar een kerk waar wel een adventsproject was en kinderen een versje opzegden en in die dienst het eerste kaarsje aangestoken werd. De week erna dan twee en zo verder tot Kerst. En hoe meer ik betrokken werd bij dat project (onder andere door bijpassende liturgische bloemschikwerken te maken samen met anderen), vond ik het wel een beetje een gemis daar thuis niks mee te doen.

Sinterklaas is in Zweden onbekend, nou ja, ze weten dat Nikolaus naamsdag heeft op 6 december, (en aangezien ze hier alles aan de vooravond van ... vieren, is het voor hen niet raar dat wij dan Sankt Nikolaus afton - sinterklaasavond hebben), en soms lees je wel er iets over in een stukje over de herkomst van de kerstman (tomte) in Zweden, waarbij de vroegere huistomte verknoopt is geraakt met de sint Nicolaas traditie, al dan niet met de vermelding van de slinger naar Amerika. 

Maar eigenlijk vind ik het wel heel mooi dat de kerstperiode hier echt begint op 1e Advent, met alles wat daarbij hoort. Misschien ook wel omdat het hier in het zuiden ongeveer een uur eerder donker wordt dan bij jullie in Nederland, maar Zweden strekt zich nog kilometers lang naar het noorden, en daar wordt het nu nauwelijks meer licht. Geen wonder dat het verlangen naar licht zo groot is. En mooi dat de komst van Jezus zo mooi verbeeld wordt als de komst van het Licht der wereld...

Enfin, versieren voor Advent al is een Zweedse traditie die wij omarmd hebben, ook al staat het nu nog een beetje rommelig doordat we een kastje in Sinterklaassfeer versierd hebben. En versieren gaat hier nogal ver, en het hoeft ook nog niet klaar te zijn vandaag. Maar wat in elk geval 'moet' is kerstgordijnen ophangen en licht in de ramen hebben (de trappetjes zijn hier nog steeds modern, en te vinden in alle soorten en maten, net als sterren).


Dit keer had ik tweedehands kerstgordijnen, een set die te lang was blijven liggen en ik mocht hebben anders ging het weg. Op dat moment dacht ik dat ik er iets mee wilde maken, maar nu heb ik ze gewoon opgehangen, past best aardig.

En ineens had ik bedacht hoe ik een kerstdorpje kon maken waar de hond er niet bij kan en het gezellig staat waar we zitten... Dus dat ook al vast gedaan. Als ik dit schrijf is het vrijdagochtend, vanmiddag ga ik met dochter buiten wat lampjes installeren. Misschien plak ik daar later nog even een foto van bij.

En zoals beloofd de kerstkalender. Het sneeuwpopje rechtsonder is een zakje waar ze de nummertjes weer in kan doen en het plaatje rechtsonder is ook een zakje, daar kan ze de gemaakte zakjes in doen. (Ssssttt... erin zitten kleine poppetjes/beestjes die ze graag wilde hebben, meeste tweedehands gekocht van de zomer al, toen het rustig was op de veilingsites...)

Maar natuurlijk staat deze adventskalender er ook, waarbij het Kindje dagelijks een treetje afdaalt vanuit de hemel, naar de kribbe (voederbak) op aarde... want dat is toch waar het uiteindelijk om gaat bij Kerst.

3 opmerkingen:

 1. Wat gezellig bij jou! Ik heb een bord met 4 kaarsen en versiering zijn takken, kastanjes, en kurken... de kaarsen zijn niet nieuw. Maar dat maakt niet uit.
  Ik moet nog wachten totdat de stoomboot naar Spanje gaat. Dan kan ik het Kerst maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig wat een versiering in de aanloop naar Kerst. Het voelt wel heel vroeg voor het begin van de advent, en als ik er zo over nadenk is het dit jaar ook een tamelijk lange periode van bijna vijf weken. Wij hebben het maar gehouden bij een Kerstster, die we op de eerste adventszondag hebben opgehangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Merkwaardig dat mijn bovenstaande reactie als anoniem wordt geplaatst, misschien heb ik niet goed opgelet.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!