dinsdag 24 januari 2023

Uitdaging 2023: Poppenmaken!

 

Soms moet je vage plannen concreet maken, en dat is wat ik bij deze wil doen. Ik vind het poppen en dierfiguren maken super leuk en 2022 leerde me dat meer mensen mijn maaksels leuk vinden. En in de loop van de tijd heb ik ook het nodige verzameld op dat gebied... 

Dus mijn 2023 uitdaging is: elke maand een pop/dierfiguur maken (in techniek naar keuze) van steeds een andere ontwerpster/uit een ander boek! 

Dit ga ik dan elke laatste dinsdag van de maand laten zien op mijn blog en andere socials, misschien levert het je nog leuke boekentips op. Het doel is eigenlijk m'n eigen poppenvorm vinden om mee verder te experimenteren. Hiervoor kan het handig zijn veel verschillende soorten poppen te maken, en zo te ontdekken wat ik leuk vind om te doen, en hoe 'mijn ideale pop' er eigenlijk uit zou moeten zien.

En vind je dit zo leuk dat je mee wilt doen: van harte welkom! Laat van je horen, dan plaats ik de link bij mijn berichtjes hierover! Nu heeft januari 5 dinsdagen maar liefst, en om jullie de kans te geven aan te haken, plaats ik dit berichtje vandaag al. 

Ook omdat ik er nog een kleine uitdaging naast ga doen, elke maand een eigen ontwerpje (nog eens) haken. Grappig genoeg verkopen de popjes die ik naar eigen patroon heb gehaakt het best, hoewel de patronen zelf niet zo hard gaan. Dus dit is een goede methode de voorraad aan te vullen voor de verkoop, maar ook dat aspect te ontwikkelen. Ik ben al begonnen voor het januari popje, dus die komt volgende week dinsdag.

Genoeg tekst, op naar de foto's!

De eerste pop voor 2023 is een Tilda pop, uit het boek van de Noorse Tone Finnager dat heet 'Tildas Hus' (in de Zweedse vertaling). Een kennis maakt Tilda poppen en dochter wilde er al heel lang een. Dus zij mocht de stofjes voor de kleding uitzoeken voor deze pop, die ik maakte naar het engel patroon in het boek.


Ik was op zoek naar roze katoen, nu vond ik niets naar m'n zin op de rol, maar er bleek een uitverkoopbak te zijn van losse kussenslopen die nergens bij pasten, en daar zaten zowaar wat roze slopen in die belachelijk weinig kostten. Er passen heel wat poppen, zelfs van deze grote uit een kussensloop! Deze roze had wat stippellijntjes hier en daar, maar eigenlijk vond ik dat wel grappig. 

Van dochter kreeg ik een te klein onderbroekje om er een van de maken voor deze pop. Het oorspronkelijke patroon heeft dit niet en de kleren worden vastgenaaid op de pop, maar dat wilde dochter niet. Dus ik heb het broekpatroon uit het boek aangepast (smaller gemaakt) en er een boxershort van gemaakt.


De slofjes en de trui zijn van vilt, net als in het boek. Ik naaide alles met de hand. De hele pop meet ca. 46 cm.


Voor de broek kreeg ik een te klein rokje, en dus maakte ik handig gebruik van de zoom van de rok om die onderaan de broekspijpen te laten komen. (Die naar goed Zweeds gebruik aan de korte kant zijn, ha ha.)


Nog een uilenstofje voor de rok en de outfit is compleet. Het kan dus allemaal aan en uit. En of dochter haar wil houden of dat ze uiteindelijk toch mee naar de handwerkverkoop gaat in de zomer... we zullen zien...


Voor februari heb ik er al een uitgezocht en dit keer heb ik zelf de kleurtjes uitgezocht ook.

Nog meer poppennieuws is er misschien wel bij:


12 opmerkingen:

 1. Superleuk! Het is een originele, gezellige dame geworden. Leuk dat de kleertjes uit kunnen.
  Ik ben benieuwd naar je volgende pop of dier.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke uitdaging heb je jezelf gesteld~! En ik denk dat het ook stimulerend werkt dat je dochter meedenkt...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is mijn reactie misschien bij de spam terecht gekomen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super mooie pop, Corina! En een hele leuke uitdaging!
  Ik vind het momenteel sowieso al een uitdaging om de poppendag gevuld te houden ;-)
  Wel heel leuk dat je je eigen popjes zo goed verkoopt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. creatieshaken-ria.24 januari 2023 om 14:21

  Erg leuk je pop een hele uitdaging ik doe het je niet na.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk idee en deze tilda mag er zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is een leuke pop geworden, daar is je dochter vast heel blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuke uitdaging ben je aangegaan. Ik ben dol op poppen dus ga je ontwikkeling goed volgen. Tilda vind ik ook heel leuk. Ik heb er wel eens eentje gemaakt maar er staat er ook nog wel eentje op mijn wensenlijstje. Ik heb ook nog haakpatronen om een Tilda te maken.
  groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!