woensdag 26 januari 2022

Aankondiging nieuwe SAL

 

Ik heb zoveel plezier beleefd aan het met jullie samenwerken aan een project voor advent, dat ik direct het plan opvatte om nog een samen maak project op te starten! (SAL= stitch a-long, samen steekjes zetten.)

Dit keer wil ik graag een 'klackmatta' met jullie maken. Dit Zweedse woord komt van matta dat kleed betekent en klack dat hak betekent. Dit wordt namelijk gemaakt met resten (wollen) stof die qua vorm wel lijken op een schoenhak. Eigenlijk een vorm van recyclen dat al rond 1900 gedaan werd. En in deze tijd weer actueel, we kunnen wel een beetje duurzamer... Op de foto hierboven (van internet gepikt) in een rechthoek, maar je ziet ook vaak cirkels. Van bijvoorbeeld 40 cm doorsnee die dat op een houten stoel ligt, zodat je zachter zit. Maar ook als vloerkleed, deurmat enz. Hier werd vooral wollen stof (resten van kleding) voor gebruikt, dat rafelt niet/nauwelijks en met een festonsteek om de rand blijft dat prima. Ook leuk om er dan iets op te borduren. En voor het midden een leuk stofje, een stukje vacht/bont, of een rondje/vierkantje met een iets groter borduurwerkje.

Zelf wil ik zo'n rondje maken voor in m'n houten stoel. Ik heb nog een bak vol vilt dat ik ervoor wil gebruiken. Maar het leuke van dit thema is dat het heerlijk vrij kan. Een groot project, een klein project, 1 'klack' per week, of een hele rij, vilt, wollen stof, of misschien naai je er wel twee van katoen op elkaar, keren, ook weer goed. Of gebruik kleding van een dierbare... Kies je voor effen, met een borduurtje, of misschien wel met een klein kantje/ornamentje, maak je grote of kleine?  Wil je een rechthoek maken, vierkant, cirkel of halve cirkel? ... alles kan!

Ik wil nu ook een ruimer tijdsplan nemen dan bij het adventsproject. Ik denk dat we hier wel tot in het voorjaar mee bezig kunnen zijn, en dan nog een of meer berichtjes met het eindresultaat. Ik heb april in m'n hoofd voor een afronding, maar dat zien we wel hoe het loopt. 

Ter inspiratie heb ik een map gemaakt op Pinterest met allerlei voorbeelden, dus neus daar lekker rond. Je vindt er oude en moderne versies, grote en kleine projecten, en ik heb ook een aantal voorbeelden van wat de Amerikanen 'pennyrugs' noemen opgenomen. En wat tekeningen hoe je de festonsteek maakt, of een variatie daarop. HIER vind je een werkbeschrijving (in het Zweeds, maar met een mal, mocht je dat fijn vinden. Een moderne versie vind je HIER, ook in het Zweeds, maar veel foto's die een idee geven hoe het gemaakt wordt. Op DIT blog vind je ook heel wat inspirerende voorbeeldjes. Bij deze club hebben ze er een avond aan gewijd, lekker kneuterige foto's, maar wel inspirerende voorbeeldjes.

Laat even weten als je meedoet en waar je jouw bijdrage laat zien, dan kan ik je link opnemen in de blogs die elke woensdag zullen komen over dit thema. Je kunt een reactie achterlaten of een mail sturen (mailadres vind je in de linkerkolom). Via Facebook Messenger mag ook. We beginnen gelijk volgende week woensdag (2/2), kijken of we dan al een plannetje kunnen hebben en wat materiaal bij elkaar scharrelen... Ik heb er zin in, jij ook?


5 opmerkingen:

 1. Ziet er leuk uit die klackmatta, ik ga zeker je vorderingen volgens. Zelf sla ik even over, want ik ben niet zo'n goede naaister en dit lijkt me net iets te moeilijk voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga zeker mee doen. Waarschijnlijk wordt het een kleedje voor over mijn plantentafel. Hopelijk red ik het om woensdag al iets te hebben, want ik heb stof besteld, maar er is een probleem met de levering.
  Ik zal de foto´s weer tonen op Facebook.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik ga het zeker volgen erg leuk om te zien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had nog nooit van een klackmatta gehoord en er ligt zeker te recyclen stof klaar. Maar ... ik heb me voorgenomen om de Burridge Lake Aran Afghan de komende maanden echt af te maken. Hoe leuk de nieuwe SAL er ook uitziet, ik moet helaas passen dit keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vandaag heb ik een beetje reclame gemaakt voor jouw SAL op mijn blog. Hopelijk helpt dat een beetje, want het zou jammer zijn als er heel weinig mensen meedoen.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!