maandag 6 december 2021

Sneeuw

 

Ja vorige fotoblog sloot ik af met een heel klein laagje 'poedersuiker', zoals geloof ik ook in Nederland op het nieuws was, is het nu echt winter hier.


Vorige week maandag zag het er nog zo uit, een prachtige dag over het mini beetje sneeuw.Maar 's avonds begon het te sneeuwen en de volgende morgen was het ineens zo:De zon komt hier ongeveer tegelijk op met jullie, dus als we om 7.45 uur gaan lopen naar school is het nog niet helemaal licht.Het sneeuwde toen ook nog behoorlijk. Ook op de terugweg wat foto's gemaakt, toen was het inmiddels een beetje lichter.Het sneeuwde zo hard dat de voetstappen van de heenweg al bijna verdwenen waren.
Was wel even zoet met paadjes scheppen.Toen het tijd werd om dochter op te halen (tegen 13 uur) was het gestopt met sneeuwen.

Tja, die sneeuw is wel heel fotogeniek, dus dit zal wel weer een lange post worden...


's Morgens wordt het dan wel tegelijk met jullie licht, de zon gaat hier wel een uur eerder onder, deze foto is van tegen 15 uur, toen we naar het winkeltje in het dorp gingen om klanten onze gemaakte spulletjes te verkopen.


De volgende ochtend, woensdag, begon rood.Morgenrood, water in de sloot... wel sneeuw in dit geval. Er was code oranje afgegeven en daar zijn ze hier niet zo scheutig mee. Maar heftige sneeuwval met veel wind, oftewel een sneeuwstorm zat eraan te komen.


En inderdaad begon het 's middags weer flink te sneeuwen.


's Avonds waren de paadjes van de dag ervoor niet meer te vinden. De paardrijles van dochter hebben we maar even overgeslagen, dan is een half uurtje rijden toch ineens erg veel.


Er lag een flink pak de volgende ochtend. 
Dat kostte wel een uurtje graven voor er weer paadjes waren. En met die wind erbij, moest ik zelfs onder het afdak sneeuw ruimen.Na een uur sneeuw scheppen vond ik het wel welletjes, tijd voor een kop koffie. De deuren waren weer bereikbaar in elk geval.


Om een uur of 11 kwam de sneeuwschuif. Had ik daarna weer een lekkere harde wal weg te scheppen. Gelukkig heeft de sneeuw ook voordelen, behalve dat het mooi is, is het ook een heel stuk lichter en dat is erg prettig!


's Middags kwam de zon erdoor. Dan wordt het pas echt mooi!
Ik was nog niet helemaal klaar met de plek uitgraven voor de auto's, maar eerst ff dochter ophalen.De Hoofdstraat was al weer redelijk berijdbaar. En die wallen van de schuif zijn wel leuk om in te spelen.


De zon komt niet meer zo hoog, deze foto was van rond half twee, wat een lange schaduwen he.Na nog dik een uur graven was m'n auto weer gevonden en de wal weg zodat manlief ook weer thuis kon komen.


Tijd om naar de schuur te ploeteren om de sleetjes van de zolder te halen. Tja, we waren nog niet helemaal klaar voor de winter... M'n laarzen waren maar amper hoog genoeg daar vlak voor de schuur.Nog lekker gesleed, maar daar heb ik geen foto's van. Eh... ik niet hoor, dochter alleen. Heb alleen maar geholpen. Oh trouwens, ik ben nog wel een stukje de straat op en neer geweest met de stepslee.


Vrijdagochtend! Alles lichtelijk wit gevroren en heerlijk licht.Ze kwamen zand strooien voor meer grip, zout werkt hier niet, de meeste nachten was het rond -10.


Het schijnt de hele week nog onder 0 te blijven, maar geen sneeuw meer, vrijdagavond viel er nog een paar centimeter, maar dat is het voor nu. Helemaal prima. Bij -10 wil er zelfs wat ijs vormen rond de takjes in de snelstromende beek.


Zaterdag maar gelopen naar het werk, de autodeuren wilden niet open. En zondag gelopen naar de kerk, waar niet veel mensen zich door de sneeuw waagden. 's Middags gingen we nog een rondje rijden, maar daarover meer in een ander blogje. En natuurlijk vierden we Sinterklaas met ons gezinnetje. Mét speculaas, taaitaai en pepernoten uit Nederland.


Sinds kort kennen ze wel dit in Zweden - en heel lekker ook!

5 opmerkingen:

 1. Inderdaad: heel fotogeniek, prachtige plaatjes!
  Een flinke work out, dat sneeuwscheppen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een enorme serie sneeuwfoto's, heb ze niet
  geteld maar jij weet vast hoeveel het er zijn.
  Inderdaad met sneeuw kan je wel blijven fotograferen,
  zoveel moois te zien, doe het zelf ook graag.
  Mmmm heerlijk chocobollen, zijn ze met noten?
  Succes met de paadjes scheppen, een behoorlijk
  klus steeds.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!