dinsdag 1 maart 2022

Motala

 

Vrijdagmiddag gingen we op weg naar Motala. Dat ligt in de provincie Östergötlands län, aan het Vättern meer (het op een na grootste meer van Zweden). Hier waren we bij Jönköping afgeslagen en rijden langs de oostelijke oever noordwaards.

Hier lag minder sneeuw dan thuis. Het eerste deel langs het meer had nog wel steile rotsen en hoogteverschillen, maar het werd steeds vlakker.






Twee nachtjes in een hotel. Dat was lang geleden!




En eigenlijk onze eerste hotelovernachting in Zweden. Gek genoeg. En we boften erg met het weer. Vrijdag onderweg hadden we nog regen/natte sneeuw, maar daarna werd het helder.


Er lag ijs op het water, zo ver we konden kijken hier.





Motala ligt ook aan het Göta Kanaal, dat, samen met het Trollhättan kanaal en diverse meren, Göteborg verbindt met Stockholm. Het kanaal is 190 km lang, en telt 58 schutsluizen, zie het de inzet in het kaartje over de hoogteverschillen.


Veel musea zijn dicht in de winter, maar het Motormuseum was open, daarover later meer (in een apart blogje).


Ook met 2 graden boven 0 kun je lekker in het zonnetje zitten met wat te drinken uit de tas. Waarna dochter even lekker kon spelen in het park in de mooie speelplaats.



De kerk was open voor bezichtiging.







Motala is ook het begin en eindpunt van de Vätternrundan, een grote fietstocht rond het meer (315 km), gehouden in juni met zo'n 23.000 deelnemers. Deze fietsronde maakt ook deel uit van 'een Zweedse klassiker', als je die wilt volbrengen, moet je behalve deze fietsronde ook meedoen aan de Vasaloppet (90 km langlaufen), Vansbrosimning (3 km zwemmen in de rivier), en de Lidingöloppet (30 km hardlopen).
 



Grappig hoe de eendjes liepen te glijden op het ijs, het leek ook nog niet zo gemakkelijk om vanuit het open gedeelte op het ijs te krabbelen.








De zwaan kwam ook even kijken. Tijd geleden dat we een knobbelzwaan zagen, hier in de buurt zien we vooral wilde zwanen (met van die gele snavels).



Meerkoeten was ook een lang geleden!



Halve middag gaan veel winkels dicht op zaterdag, en het was zo lekker in de zon dat we besloten lekker langs het water te lopen.




 
Ook hier beginnende tekenen van het voorjaar, de elzenkatjes werden al geel van stuifmeel, en het wit van de wilgenkatjes kwam tevoorschijn.














Bij Tegelviken was een haven en een mooi sportpark voor wie daarvan houdt. 







Tot zover de wandeling door Motala. Echt genieten van een leuk afwisselend dagje in de stad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!