vrijdag 1 oktober 2021

Emigratie update

 

Vandaag precies drie jaar geleden dat we in Zweden aankwamen met twee auto's vol spullen. Toen nog in Mörkhult (bij Ambjörnarp), waar we drie maanden woonden, tot we in januari 2019 verhuisden naar ons huidige huis in Burseryd (west Småland). Dat hebben we eerst een aantal maanden gehuurd, en nu is het al bijna 2 1/2 jaar van ons. 

Ik realiseer me ineens dat het vandaag ook Crea 2021 de letter T is... wel, mijn T is vandaag van Thuis! Een thuis gevonden in een ander land, in een huis dat we beetje bij beetje, door Tuinieren en klussen tot een Thuis maken.

Er kwam niet altijd zoveel van om wat te laten zien van al ons klussen, dus ik dacht nu maar eens een rondje te maken langs huis en Tuin. Gaan jullie mee? 

Januari 2019 zag het er nog zo uit:

Veel gebeurd intussen, veel geklust, en getuinierd. En nog lang niet klaar. De lelijke schotel is eraf, een nieuwe lamp bij de voordeur en een heleboel bloemen erbij aan de voorkant.


Zo zag het eruit vanaf de tuin, met nog een berg hout voor de schuur. Dat is intussen allemaal opgestookt (we verwarmen ons huis met hout).


Op de plaats van dat hout staat nu een schommel en fruitstruikjes. We snoepen nu nog van de bramen! Ook kwam er een kruidentuin naast het terras. En is de achterkant geverfd.

We gaan aan de voorkant naar binnen en dan komen we in de hal:De muren zijn intussen geschilderd en er zit een nieuw plafond in (zie je ook gelijk de nieuwe vouwdeur naar de keuken):


Deze foto's zijn van net na het schilderen, intussen is het allemaal wat meer aangekleed.


De kapstok hadden we al rap verwisseld voor die we meegenomen hadden, de oude kapstok hangt nu in de gastenkamer. En we hebben van die lekbakken neergezet voor schoenen, erg fijn en makkelijk voor modder en sneeuw dat van de schoenen af komt. Daarom is het in Zweden ook gebruikelijk om je schoenen uit te trekken, als je binnen komt. Soms neemt visite hun eigen 'binnenschoenen' mee, pantoffels of van die birkenstock-achtige gevallen. 

We nemen de deur naar links en komen in de woonkamer, zoals die was (sommige meubels namen we over):
Na het klussen ziet het er zo uit:


(dit was rond Kerst vorig jaar, net de wand en het plafond wit gemaakt)


Behangen (lichtgroen), kozijnen geschilderd, deur gerepareerd, en de kachel lichter gemaakt. We hebben alleen het raamkozijn nog te doen en het behang op die wand...

De eetkamer, daar is niet veel veranderd, het behangetje daar is dusdanig oud dat het goede kwaliteit is en mooi genoeg om te mogen blijven. Alleen maar ingericht:Hier is ruimte voor onze hobby's, dochter kan lekker lego bouwen, ik kan daar zitten prutsen, en de eettafel gebruiken we vooral voor lego, een spel, of een ander project waar we even voor moeten gaan zitten.

Lopen we dan door, dan komen we in de keuken (zoals vaak in oude huizen, kun je een rondje lopen om de schoorsteen).Zo was het toen we er in kwamen, je weet dat ik niet van blauw houd, dus dit was een van de eerste ruimtes die we aanpakten, en nu is het zo (nieuw fornuis en zo fijn om eindelijk een oven te hebben, hadden we in Nederland nooit ruimte voor):


En fijn dat we in de keuken kunnen eten, en ik zit ook vaak in de keuken te werken overdag, in het hoekje bij het raam staat mijn laptop voor de uitgebreidere blogberichtjes (zoals deze) of om patronen te schrijven. Hier vonden ook wat gekregen Hollandse souvenirtjes (cadeautjes) hun plek.


Wat een beetje verf en behang, en wat andere knopjes al niet kunnen doen hè? 

Goed, gaan we naar boven, onze slaapkamer daar is niet veel aan veranderd, gordijnen en andere knopjes op de vaste kast en dat was het wel, de moeite van het laten zien niet waard. Boven is nog een hobby-/logeer kamer, ook niet zoveel aan gedaan. En natuurlijk de kamer van dochter, die had wel wat aandacht nodig:Nieuw behang en verf, het bureau namen we over en moet ooit nog eens een verfje, de stoel is een oude van mijn oma, ooit geverfd:De poster die niet wilde blijven hangen is intussen ingewisseld voor een diamond painting.


De badkamer zag er zo uit:


Hier hadden we het donkerbruine kastje al verwisseld voor ons oude kastje:


Nu ziet het er zo uit (zo fijn, voor het eerst in m'n leven toilet boven!):


De wanden lijken wit op de foto's maar er zit wel degelijk een werkje in.


Nog een douchegordijn ophangen en een gezellig schapje boven het toilet en we zijn klaar.


Dacht je dat we klaar waren, nou mooi niet, we hebben ook nog een hele woonverdieping in de kelder!


De hoek onder de trap werd een bibliotheek, de wanden werden crèmewit en we bouwden zelf een boekenkast op maat van pallets van manliefs werk:


De rest van die hal schilderen staat voor komende winter op de nominatie.

Van de gastenkamer beneden heb ik geen 'before' plaatje, anders dan deze vol verhuisdozen, kom ik net achter, het ligt voorbij die toog dus, die intussen geverfd is:


Daar hebben we niet zoveel aan gedaan verder, het behang en zo zag er nog best oké uit.


Niet super ruim, maar er kunnen twee personen verblijven, met televisie (nou ja, als je netflix gebruikt op je telefoon dan), en toilet en douchemogelijkheid op dezelfde verdieping. Intussen hangen er ook gordijnen en nog een lampje boven de bank. Ooit verven we de verwarming nog en misschien het plafond, daar ben ik nog niet uit.Verder hebben we hier, zoals gezegd een toilet (nog niks aan gedaan, staat nog wel op de planning), een kelderkast waar we lekker koel etenswaren kunnen bewaren, een stookhok (daar staat het bakbeest dat we vol laden met hout en die dan ons hele huis verwarmt, en uiteraard een flinke stapel hout), een werkplaats en zoals in Zweden gebruikelijk een washok, waar ook een douchemogelijkheid is, de warmwater voorziening hangt en een grote diepvries staat. (Tja, je gaat hier niet elke dag even boodschappen doen, nog afgezien van het feit dat ik die gewoonte al nooit hand.) Ook deze ruimte staat nog op de nominatie om aangepakt te worden. 

De Tuin vanuit het slaapkamer raam gezien was zo (en hier hadden we al wat extra palletkragen neergezet, er stonden er twee)


Intussen is er een echte moestuin:


Tja, wat hebben we nog meer gedaan... de 'altan' (tja ergens tussen een veranda en een serre in) aangekleed, het terras (van hout) flink schoon geschrobd en in de olie gezet, de vloer van het houthok vernieuwd en er een zolder boven gelegd, heel veel opgeruimd in de schuren, zolder in de linker schuur verstevigd, en nog ontelbaar veel kleine klusjes, er is altijd wel wat te doen met een eigen huis.


Nog plannen genoeg ook, hoe meer we klussen, hoe meer plannen we verzinnen lijkt het wel... Maar fijn om zo'n plek te hebben waar je dit kunt doen. Rust en ruimte, en toch wel met buren en een asfalt weg die gewoon onderhouden wordt en geschoven 's winters en zo. We lopen zo het bos in, en zo ook weer het dorp in. Hoewel het dorp slechts ca 900 inwoners telt is er een kleine supermarkt, een landwinkel, kun je tanken, en nog meer winkels en diensten. 


Geen spijt? Nee, zeker niet. Ik zou niet meer kunnen wennen aan het gehaaste, overvolle leven in Nederland, toen we er afgelopen zomer waren viel het des te meer op hoe druk het daar is, en hoe stresserig de mensen daarvan worden. Nee, hier is Thuis!

Neemt natuurlijk niet weg dat je bij tijd en wijle familie wel mist en ook m'n oude werk soms wel. Zeker nu het door de pandemie niet zo vanzelfsprekend is dat je elkaar kunt opzoeken, en ook gaat het dan qua nieuwe contacten opdoen wat minder vlot dan gedacht hierdoor. Gelukkig heb ik hier al wel een paar hele fijne vriendinnen, leuke contacten op het werk (al werk ik niet zo heel veel), fijne mensen in de buurt en goede kennissen in de kerk. Manlief heeft ook leuke collega's en dochter heeft haar plekje gevonden op school en bij paardrijles. 


Heerlijk om hier zoveel meer rust en natuur te kunnen ervaren, en hoewel ik wel eens mopper op de reeën als ze m'n groente en fruit opeten, ik vind ze toch ook heel mooi, en gaaf dat ze zo dichtbij komen. Verder alle vogels, af en toe een vos of een haas en bij heel veel geluk een das. En dan af en toe als bonus nog een eland, laatst zomaar toen we achter in de tuin bezig waren en een vreemd geluid mijn aandacht trok - bleek er een grote mannetjes eland aan de andere kant van de beek te zijn, hij keek even naar ons om in te schatten of we gevaarlijk waren en wandelde toen op z'n gemakje weg met z'n grote gewei. Zo gaaf!

Kijken wat er nog meer voor creatiefs met de T tevoorschijn komt:

8 opmerkingen:

 1. Ontzettend leuk om zo eens te zien, hoe jullie van het huis een thuis gemaakt hebben! Hard gewerkt, veel gedaan en buiten ook zo mooi geworden…. En daarnaast het inburgeren in de kleine gemeenschap en de verdere omgeving.. Het is niet niks!
  Ik kan me goed voorstellen, dat je je in Nederland niet meer thuis voelt. Onze maatschappij is in tien jaar tijd nóg stressiger geworden. De overgang tussen jullie heerlijke landelijke omgeving is dan extra groot. De Zweedse mentaliteit is bovendien ook heel anders. Geniet ervan, dat jullie je nu al zo thuis voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke voor- en na-foto's! Volgens mij hebben jullie een heerlijke stek gevonden en er een mooi eigen plekje van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat hebben jullie een heerlijk thuis gecreëerd. Mooi om de voor en na foto's te zien. Fijn dat jullie in Zweden echt je plek hebben gevonden

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een heerlijk huis..., en ik snap dat je je er THUIS voelt!
  Ik vind de manier waarop jullie het huis hebben opgeknapt zò gaaf; niet alles eruit breken en vernieuwen, maar de dingen behouden en de sfeer zoveel mogelijk laten, maar wel de noodzakelijke veranderingen doen.
  Die keuken... wow! Ik houd wel van blauw, maar je hebt groot gelijk dat je dit hebt vervangen door zachtgroen. Dat blauw was ijzig kil... Het behang in de eetkamer vind ik geweldig! Tegenwoordig moeten alle muren maar gestuct worden en geverft.. Ja, iedereen moet het zelf weten natuurlijk. Maar ik vind het prachtig zoals jullie het hebben gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om een kijkje in jullie thuis te krijgen en hoe dat tot stans is gekomen. Het ziet er uit als een heel fijne plek.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat fijn dat je zo van je huis een thuis hebt kunnen maken. Leuk om al die foto's te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi om alle veranderingen te zien. Ik was wel verbaasd dat je er al 3 jaar wonen, voor m'n gevoel volg ik je blog nog maar 2 jaar. (terwijl ik je toch al volgde voor de verhuizing)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooie post Corina, en wat hebben jullie al enorm veel gedaan, een warme gezellige sfeer stralt het uit. Ook de tuin ziet er al prachtig uit, en wat een ruimte zeg, heerlijk. Uit alles merk ik dat jullie je daar al echt helemaal thuis voelen. Leuk om alle foto's te bekijken, en veel succes met alles wat jullie nog allemaal van plan zijn........

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!