donderdag 31 oktober 2019

Vogeltjes voeren


Vogelzaad wordt hier volop verkocht... maar hoe ga ik dat aan de vogeltjes geven? Bij het keukenraam heb ik al een voederhuisje hangen. Eigenlijk is het ook wel leuk om iets bij het kamerraam te maken. In Nederland wordt er vaak frituurvet of speciaal vogelvet gebruikt om zelf iets te maken, hier heb je dat geen van beiden... wat gespeurd op internet en daar las ik dat ze kokosvet of ongezouten boter gebruiken (ja dat is hier wel de vermelding waard, moet soms nogal speuren om boter zonder zout te vinden). Dus van allebei een beetje gesmolten en dat in m'n flexibele tulband vorm gegoten, volgepropt met zaadjes.

Eh ja, wat voor schaal ga ik gebruiken? Ik wil 'm eigenlijk ophangen, maar ik vertrouw m'n eigen ophang kunsten niet helemaal, dus geen glas/aardewerk... en zo kwam ik uit op het deksel van de weckketel. Beetje opgeleukt met blaadjes en lijsterbessen. En al voor ik 'm had opgehangen kwamen de vogels een kijkje nemen.


Niet alle vogeltjes durven zo dichtbij het huis, dus ik zie alleen nog koolmeesjes en pimpelmeesjes. Maar leuk om hun vliegkunsten van zo dichtbij te mogen bewonderen.


Elke dag komen ze peuzelen, zo leuk. Hij hangt half onder de veranda, dus hier blijft ie aardig droog als het regent. (Al hebben we nu ff geen regen, alleen vorst en zon.)


Bij de voederpaal bij de keuken blijft het ook gezellig druk, niet alleen de meesjes, maar ook matkoppen (ook een soort meesjes) en boomklevers komen hier dagelijks, en wat zij knoeien, pikken de vinkjes weer op of de merels. Soms proberen eksters, kauwtjes en de vlaamse gaai ook wat mee te pikken, en ook de grote bonte specht hebben we al weer een keer gezien.


3 opmerkingen:

  1. Wat heb je dat leuk gedaan, zal een plezier zijn om de vogeltjes van dichtbij te bekijken. Ik heb exact zo'n zelfde voederpaal, maar helaas is de paal onlangs omgeknakt, totaal verroest. Maar eens op zoek naar iets waar ik de bovenkant op kan bevestigen, want de paal wordt altijd druk bezocht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De krans is prachtig en zo te zien ook nog lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk zo in die deksel, en ja onze vogeltjes verdienen dat he.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!