dinsdag 9 april 2019

Paasheksje


Zondagavond bij het språkcafe ging het over de Zweedse paastradities. Het meeste wijkt niet zo heel erg af van wat we in Nederland gebeurt, het kerkelijke feest is uiteraard hetzelfde, met ook een rol voor de narcis (påsklilja = paaslelie heet die hier, ook wel opstandingsbloem genoemd hier). Maar ook het seculiere voorjaarsfeest is hetzelfde met (al dan niet geverfde) eitjes, paashazen, en voorjaarsbloemen. In plaats van de kronkelwilg takken gebruiken ze berkentwijgjes, soms versierd met van alles en nog wat zoals we dat in Nederland ook wel kennen, soms met alleen gekleurde veertjes / plukjes gekleurde wol / bloemetjes van crêpepapier en die zie je ook wel buiten staan. Nu nog niet zoveel trouwens, komt waarschijnlijk nog. Supermarkten verkopen ze ook kant en klaar, de twijgjes met gekleurde veertjes. En het eieren zoeken is hier vaak op de vooravond van Pasen, en dan zoeken de kinderen één groot ei, (doosje) gevuld met snoep.

Een traditie die in Nederland niet zo bekend is, is die van de paasheks (påskkärring), op witte donderdag zou de onderwereld met het kwaad makkelijker toegang kunnen vinden, en vliegen alle heksen op hun bezem naar Blåkulla (op Öland) om elkaar en de duivel te ontmoeten. Daar gelooft uiteraard al lang niemand meer in, maar dit is nog wel zichtbaar doordat kinderen op die donderdag verkleed als heksjes langs de deur komen, wat zingen, en snoep verwachten. In sommige regio's, vooral ten noordwesten van ons gebeurt dit op zaterdagavond, zou hier en in het grootste deel van Zweden op donderdagavond moeten zijn. Ik ben benieuwd of ze hier ook langs komen. Schijnt dat de kinderen op school ook op donderdag verkleed komen. Helaas is er een wachtlijst voor school en kan dochter nog niet beginnen (ze is nog niet leerplichtig), dus daar zullen we dit jaar nog niet veel van meemaken.

Je ziet tussen alle haasjes en kuikens dus ook paasheksjes, en toen ik het daar vanmorgen met dochter over had, wilde ze wel een heksje maken. Wat gespeur naar inspiratie op internet leverde een plaatje op van heksjes geknoopt met garen, zoals we vroeger wel kaboutertjes maakten, en wat je hier ook wel met kerst nog ziet als tomtes en engeltjes. Daar kan ze al leuk bij meehelpen. We hebben het gewoon lekker op onze eigen manier gedaan. Zij heeft de kleuren gekozen, geholpen met draadjes wikkelen en twijgjes zoeken (in eigen tuin, ideaal) voor de bezem.


Hier het lijstje van de Breimeisjes voor de dinsdag poppendag,  waar ik dan vandaag onverwacht toch nog aan meedoe. Wil je ook in dit lijstje staan, laat het weten!

Amilishly,
Blauw en zo,
Jolanda,
Ria,
Rita en 
Sandra.

3 opmerkingen:

 1. Wat grappig weer wat geleerd. Fijne week nog.
  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel leuk, dat heksje!
  En ook interessant om iets te lezen over de paasgebruiken in Zweden!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is een goed geslaagd heksje, nog eventjes en je dochter zal ze zelf kunnen maken!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!