zaterdag 23 februari 2019

Bijzondere natuur


Zie je haar? Deze foto is genomen uit het keukenraam, ik was net de tafel aan het afruimen na de lunch en toen zag ik mevrouw eland! Even inzoomen:


We hebben een heel tijdje staan kijken voor het keukenraam, en ontdekten nummer twee er vlakbij, terwijl ze op hun gemakje wat rondwandelden en twijgjes opaten. Toen ze de dichtere begroeiing in liepen, konden we ze niet goed meer zien, en zijn we naar boven gegaan om het vanaf het balkon te proberen. Als ze bewogen, konden we ze wel zien, als ze stil stonden gingen ze compleet op in het landschap. Wie weet hoe vaak ze er al gelopen hebben, terwijl we het gewoon niet hebben gezien. Even kijken of een filmpje lukt, gemaakt vanaf het balkon, ze keken soms naar ons en staan dan doodstil, maar als we lang genoeg stil waren, gingen ze weer verder met eten.


Wel, de rest was natuurlijk minder spectaculair, maar niet minder genieten. Tijdens de lunch net voor de elanden, zagen we een eekhoorntje de weg over rennen, halverwege stoppen, terug rennen, weer omdraaien en nu toch echt oversteken. Duurde lang genoeg dat dochter het ook kon zien.
Staartmeesje durft nu ook dichterbij te komen. Wat een mooi vogeltje.

Zondag waren we een stukje door de omgeving gereden, richting het zuiden, daar waren we nog niet echt geweest en met die dorpjes daar is nog wel wat uitwisseling met ons dorp, dus waren we wel benieuwd. Nu heb ik daar vooral gekeken en weinig gefotografeerd. We raakten ook in een natuurgebiedje, en zetten daar even de auto op de parkeerplaats om bij het meer te kijken.


De gekke rimpels op de foto is waar het ijs nog ligt. Mårås natuurreservat heette het gebied, met een meer, beukenbos, de oudste berk van het noorden (meer dan 400 jaar oud). We waren er niet helemaal op gekleed om een lange wandeling te maken, maar we gaan daar echt nog wel een keer terug.


Zondag was er niet veel zon, maar maandag des te meer.


Langzaamaan worden de knoppen dikker, krijgen de takken van bomen wat kleur door de uitbottende knoppen. Ben heel blij dat ik ontdekte dat er een wilg aan het eind van de tuin staat, waar katjes aan komen. Sommige dagen is het wel 8 graden boven 0, andere dagen weer nachtvorst en overdag 1 of 2 graden boven 0.Op vrijdag was het heel koud, maar ook heel zonnig, dus we moesten toch even een rondje bos lopen.De hazelaar bij de boer tegenover loopt al uit, was een mooi gezicht tegen de strakblauwe lucht. Thuis gaat het goed met de sneeuwklokjes, zag ik de eerste knoppen verschijnen in een paar krokusjes, en lijken er nog meer bolletjes op te komen.


Je kunt gewoon zien dat de knoppen in de bomen ook dikker worden en de takken krijgen een groene of rode gloed.


Alle schatten van vandaag weer verzameld, zo toch een leuk stukje op tafel en het kost niks ;-)Nog een paar dappere sneeuwklokjes gevonden in de schaduw.


En wat takken geknipt van bomen in onze eigen tuin, kijken wat het wordt. Elzenkatjes in elk geval en wilgenkatjes...


5 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke omgeving :)
  Als ik op het driehoekje voor het filmpje drukte, want dat wil ik natuurlijk zien ;) ging ik naar de volgende foto van het vogelhuisje.
  Fijn weekend en veel plezier met het ontdekken van je omgeving.
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb 'm opnieuw geplaatst, bij mij werkt het nu wel, hopelijk bij anderen ook.

   Verwijderen
 2. Wat schitterend! Ik zou heel graag daar rondlopen...
  Helaas had ik dezelfde ervaring met het filmpje als Anita..
  Fijn weekend, het wordt echt al een beetje lente!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat geweldig dat jullie de eland hebben gezien en wat is de natuur toch mooi. Het wordt wakker na een winter-slaap.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!