woensdag 1 december 2010

Vilten tassen


De tas is af, het was een hele klus, maar wel heel leuk om te doen. De bodem is eerst recht gebreid, dan rondom steken opgenomen en rond gebreid omhoog. Stukjes afgekant en weer opgezet voor de lusjes aan de zijkanten en de klep is er in een boordpatroon gelijk aan vast gebreid. Daarna is de lus van de sluiting gemaakt en het hengsel. Het hengsel is rondgebreid en aan de bodem bevestigd. En vervolgens is de hele tas gevilt in de wasmachine op 40 graden (in een waszak met de gewone was mee).


Volgens patroon zou er een potlood o.i.d. door de sluiting moeten, en ik was van plan een stuk wilgentak uit de tuin te halen. Maar die lijkt minder gekrompen dan de rest, en blijft zo ook wel hangen. 


Voor het vilten zag het er zo uit:
Ik twijfelde of het hengsel aan de zijkanten van de tas vast moest, volgens patroon niet, dus heb ik het maar niet gedaan. Toch zinde het me niet na het vilten, en heb ik alsnog het hengsel vastgezet aan de tas. Ik denk dat het wel verstandig was het achteraf pas te doen, want ik heb twee soorten garens gebruikt. Kans is groot dat dat ook verschillend vilt.


Willeke heeft die van haar ook afgewerkt:
En gevilt (tsjonge wat was het lastig de kleur goed op de foto te krijgen...):6 opmerkingen:

 1. astridhardenbol@kpnplanet.nl1 december 2010 om 14:31

  Ik vind de bovenste foto (het uiteindelijke resultaat toch?) nogal donker. Ik kan dus niet goed het verschil zien voor en na het wassen. Hoeveel is de tas gekrompen op 40 graden? En ben je er tevreden over?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is het leuke van dit proces , het is toch ieder keer weer anders.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De tas is echt super leuk geworden, daar zul je vast veel complimenten over krijgen.
  Wat een leuk effect nu hij gevilt is, super kleuren.
  Knuf Chrissie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi geworden hoor, jullie beider tassen. Wat geeft dat wol wat je zelf in de wasmachine kunt vervilten toch een enig effect.
  Groetjes Carla.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!