zaterdag 11 december 2010

Kantmarkt Maarn


Gisteren ben ik met m'n moeder en zusje naar de Kantmarkt geweest in Maarn. Mijn moeder kantklost al jaren, en 'vroeger' gingen we daar bijna jaarlijks heen, maar nu was het minimaal vier jaar geleden, zaten we onderweg uit te rekenen. 


De hoeveelheid frivolité viel me een beetje tegen, daar had ik meer van verwacht. Er was wel wat naaldkant en nog minder Margaretenkant (ben ik ook ooit nog eens fanatiek aan begonnen, tot ik bij een stukje techniek kwam dat ik niet snapte), de rest was kantklossen en alles wat daar maar enigszins mee te maken heeft. Ik heb wel even over een frivolitéboekje staan twijfelen, maar uiteindelijk niks van die hobby gekocht.


Al jaren schuifel ik er steeds meer naar toe het ook eens te willen proberen, niet om alle technieken goed te leren, maar juist om met de basistechnieken zelf creatief aan de slag te kunnen. Nu zag ik op de Kantmarkt steeds meer prachtige toepassingen van geklost kant, met fantastisch kleurgebruik - de twijfel sloeg steeds harder toe, tot ik dit patroon tegen kwam:
Een geweldig patroon vond ik, en de grote letters 'for beginners' spraken me wel erg aan. M'n moeder erbij gesleept, het patroon een beetje bekeken, poosje gekletst met de ontwerpster Jana Novak in zeer gebrekkig Duits (zij is zelf ook Tsjechisch). Ze vond m'n tas (die groene gevilte) zo mooi. Garens erbij gezocht in twee tinten bruin. Ze gaf nog wat extra adviezen die ik redelijk verstond, maar niet zo echt begreep. Maar later thuis kwamen m'n moeder en ik er wel uit (denk ik).
Toen ook maar even teruggelopen naar de uitverkoop stand (waar ik al de stofjes van de bovenste foto had gekocht, waarvan één voor m'n quilt geschikt is) en tussen de kantklosboekjes geneusd in de euro-doos. Het linker boekje heeft m'n moeder ook, maar ik vond het wel grappig omdat er ook frivolité in staat. Naaldkant heb ik ook wel eens iets mee gedaan, vandaar dat boekje waar leuke creatieve dingen in staan. Het derde boekje ziet er aan de buitenkant niet uit, maar er staan wel geinige retro-dingetjes in en uit dat boekje heb ik een patroontje uitgezocht om mee te beginnen. Het laatste boekje legt heel goed uit met foto's en tekeningen en een goede beschrijving hoe het moet, zodat ik niet bij elke handeling m'n moeder hoef te bellen...


Tja, nu nog een kussen om te beginnen. M'n moeder dook in haar voorraad en vond daar een schuimplaat die ze had bedoeld om er een blokkenkussen van te maken. Ze heeft er zelf twee (een gekochte en een gemaakte) en zij dacht dat dit patroon zich het best zal laten maken op een blokkenkussen. Oké, dan hebben we wat te doen. Maar ja, ze kent me al 30 jaar, dus snapte wel dat ik gelijk wilde beginnen, en gaf me het ronde kussen dat je op de bovenste foto kunt zien. Met een heel toepasselijk Grieks randje:

7 opmerkingen:

 1. Ha Corina, goede vangst! En dankjewel voor je leuke reactie op de shawl op creJJtion, heel lief. Fijn weekend!
  liefs van Maaike

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Corina,

  Jullie hebben lekker geshopt,en dat prachtige hes is werkelijk een uitdaging om te maken.

  Leuk dat je moeder,zus en jij veel dezelfde interesse hebben op handwerkgebied.

  Ook handig, wat de een niet weet, weet vaak de ander...

  Ik zie idd een mooi Grieks meander randje.....
  misschien nog een workshopje erbij.....?;-)

  Even een vraagje, ben jij in het bezit van het boek: Groot handwerk boek uit grootmoeders jeugd van Ilonka & Leonard de Vries & Margit Reij??

  Fijn weekeind en succes met de handwerk hobby's!
  Lieve groet,
  Ger

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een prachtig patroon, veel succes ermee! Ik kan een beetje kantklossen en vind het een prettige maar tijdrovende techniek en kom er dus niet vaak aan toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tjee, kantklossen, dat lijkt me nou echt zo moeilijk! Ik vind het zo knap dat jij al deze technieken aanpakt en beheerst! Succes met het patroon, ben benieuwd hoe het wordt. Lieve groetjes, Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je bent echt van alle markten thuis, Corina. Je hebt wel gelijk om te proberen er iets eigentijds mee te doen en iets leuks te proberen te maken zonder uren in allerlei oefenstof te steken. Ik heb het ooit eens gedaan, het zijn een paar basisslagen, net als met breien en haken, maar het let wel erg nauw en uithalen is een gruwel.. met frivolité trouwens ook! Succes en we zien vast binnenkort wel mooie resultaten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. heb je soms een foto van margaretenkant heb dat nog nooit gezien of van gehoord

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Erg mooi patroon.
  Kant is prachtig.
  Kantklossen werd door mijn moeder vroeger ook gedaan.
  Wie weet krijg ik ook nog eens het idee.
  Veel succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!