donderdag 30 december 2010

Margaretenkant


Margaretenkant (Margaretenspitze in het Duits) is een geknoopte kantsoort, met slechts een soort knoop vanuit de macramé en werd ontwikkeld in het begin van de 20e eeuw door Margarete Naumann. Haar uitgangspunt was het werken in een thema, zonder vast patroon, om de creativiteit van haar leerlingen te prikkelen. Men werkt op een plat kussen, net als soms bij kantklossen, waar een rasterpapier op zit. Als garen gebruikt men niet-elastisch, stevig garen, bijvoorbeeld haakkatoen. Je kunt er kant mee knopen, maar ook (natuurlijk) sterren, oorbellen en zelfs drie dimensionale objecten (bijvoorbeeld een boom).


Lotte Heineman heeft er een jaar of tien geleden een boek over geschreven, waarin ze ook uitlegt hoe het moet. Ik heb haar ontmoet op de Kantmarkt van de LOKK in Maarn, haar boek heb ik ook en op bovenstaande foto zie je m'n eerste proefknoopsels. Ik moest wel even flink wennen aan de techniek, en hoewel ik er daarna weinig meer mee deed, blijft het wel trekken. Zeker nu ik geen kussen van m'n moeder meer hoef te lenen en zelf een vlak kussen heb... 


Een heel inspirerende website is deze, waar je ook 3d objecten kunt bewonderen. Het is geen simpele techniek om te leren, maar het biedt wel veel mogelijkheden (als jet het eenmaal kunt) om lekker creatief aan de slag te gaan. En dat laatste is dan ook wat mij er zo in aanspreekt. Wie weet komt er nog eens wat tevoorschijn!

1 opmerking:

 1. wat een mooi dingen kan je met deze techniek zeg.
  Spreekt me erg aan.
  De boom is erg mooi.
  Je kan er van alles mee.
  Heel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!