zondag 13 juni 2010

Vingerhoedskruid


Dit vingerhoedskruidje zal al lang in de planning, lag ook al een poosje geknipt klaar, maar nu is ie dan echt af. Het ontwerp is van atelier Sterre. Erg leuk om zo even tussendoor te maken. En hoog tijd, het vingerhoedskruid (digitalis purpurea) bloeit volop in de tuin. Kennelijk heeft die het prima naar z'n zin op de kleigrond. Ik ben begonnen met een paar, en elk jaar worden het er meer (en je wilt niet weten hoeveel ik er nog verwijderd heb). Toch ben ik er nu wel heel erg blij mee, de tuin voelt nu eindelijk meer en meer als een engelse cottagetuin, zoals ik graag wilde.


De plant is tweejarig, het eerste jaar is er alleen een grijsgroene bladplant, het tweede jaar bloeit hij en sterft dan af, na z'n omgeving bestrooid te hebben met zaadjes. In Zuid-Limburg zagen we ze ook wel in het bos staan.


Hier zie je zelfs nog een hommel langsvliegen, die zijn gek op deze bloemen. Ze moeten er een heel eind in kruipen om bij de nectar te kunnen, maar kennelijk vinden ze dat geen probleem.
Ik las ergens dat één enkele bloemstengel meer dan negentig bloemen kan hebben en duizenden zaadjes. Vingerhoedskruid is trouwens wel giftig, schijnt invloed te hebben op het hartritme, maar zo in de tuin heb je daar geen last van. Al was ik wel m'n handen als ik er een verplaatst of verwijderd heb.


9 opmerkingen:

 1. Hi Corina,
  Ya I'll be in netherland and will be in amsterdam for most of the time, will be staying with my brother-in-law who is settled there.....could we meet?
  Love Vinnie
  Got to rush .....
  Just leaving for the Airport......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een schattig vingerhoedskruidje heb je gemaakt zeg!

  Groetjes
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg mooi je vingerhoedskruidje, een erg lief ontwerp !
  Oh wat heb je veel vingerhoedskruid in je tuin, ik heb er nog maar 2 maar hoop dat ze zich vanzelf uitzaaien en dat ik er volgend jaar meer heb!
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ACH wat een schatje, vingerhoedskruid is 1 van mij lieveling's bloemen. groetjes Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een schattig vingerhoedskruidje is dit geworden Corina, staat geweldig tussen de echte exemplaren!!
  Groetjes Carla.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat is dat een schattig popje, zeg! Echt een lief ontwerpje in mooie kleuren. En wat prachtig tussen de echte bloemen! Lieve groetjes, Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een schatje is het geworden en ze bengelt zo gezellig tussen al die mooie bloemen!
  Groetjes Corina

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!