maandag 9 augustus 2021

Sandvik en Halmstad openluchtmuseum

 

Een zomer zonder Sandvik gaat natuurlijk niet. Vorige week zondag mocht ik helpen bij de mis, en omdat het nog vakantie is, moest dochter dan maar mee. Gelukkig vond ze het nog wel leuk. En daarna konden we de handwerktentoonstelling bekijken en wat dingen kopen van lokale handwerkers en een fika kopen, thee en een zakje koek voor mij en sap en een ijsje voor dochter. Heerlijk nog even zitten bij het meer terwijl de wolken aantrokken. 


We waren net weer thuis toen het begon te plenzen. Dat geeft dan nog extra het gevoel van geboft te hebben. Ook vorige week zondag was ik daar voor een muziekdienst, buiten, was het ook best aardig weer en eenmaal thuis regen.


We zijn ook nog naar 'Friluftsmuseet Hallandsgården' geweest, gelegen op de Galgenberg in Halmstad. Allerlei oude gebouwen zijn in de vorige eeuw daarheen verplaatst en worden nu liefdevol onderhouden. Het park is het hele jaar open, maar de huisjes alleen in de zomer. 


Leuk om beneden de moderne stad te zien liggen en een glimpje van de zee, vanaf deze mooie plek. Er leek vrij recent heel wat fruitbomen van verschillende rassen aangeplant te zijn en ook waren er stukjes kruidentuin of andere nutsplanten van vroeger.Een klein watermolentje, gemaakt voor over een langzaam stromende beek. Met het waterrad overdwars als bijzonderheid.Het gebouw rechts op bovenstaande foto is een zaagmolen, waar je ook binnen kon kijken.


Het rode huisje links op de foto, was nu ingericht met weefgetouw, waar ook een dame (in klederdracht?) zat te weven, maar vanwege het welbekende virus mochten er niet veel mensen tegelijk in zo'n klein huisje zijn, en ging ze eruit zodat wij binnen konden kijken.
Door naar het volgende.
De molen naar Hollands model (volgens de tekst ;-) ) heeft geen wieken meer, de oorspronkelijke wieken waren al beschadigd, met het overbrengen van de molen hierheen waren die gerestaureerd en een vervangen, maar de storm Gudrun (2005) blies ze er weer af en stuk.


In de molen waren mensen aan het kijken, dus dan eerst maar verder.


De stal met slaapplaats voor de knecht.Tijd om wat te gaan eten, het zomercafé was open met wafels. Er waren alleen erg veel wespen, tijdens het wachten aan al de andere kant dan we wilden maar werd ons aangeraden vanwege die zoetekauwen kwamen er steeds even kijken. 


Om onze wafels te eten, gingen we maar binnen zitten. Niet dat het daar wespenvrij was, maar toch aanzienlijk minder.


Toen het grotere gezelschap uitgegeten was, konden wij mooi even foto's maken voor de volgende weer kwamen.
Daarna hebben we nog de overgeslagen dingen bekeken, maar gek genoeg heb ik daar geen foto's van. Mocht je in de buurt zijn en ook die kant op willen, HIER is de link naar de website. Wij vonden het wel een aanrader. En natuurlijk is er nog veel meer te beleven in Halmstad.

3 opmerkingen:

 1. Wat een mooie openluchtmuseum.
  Wel vervelend van die wespen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het ziet er mooi uit en ook was het waarschijnlijk goed te doen qua drukte, tenminste dat denk ik op te maken uit de beschrijving.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat wonen jullie daar toch mooi en ik denk dat jullie inmiddels aardig ingeburgerd zijn... De kerk helpt daar ook wel bij; je leert daar andere mensen kennen en de gezamenlijke activiteiten dragen ook wel bij.
  Prachtig dat openluchtmuseum, ben blij met al je foto's... dan krijg je toch een beetje een indruk!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!