maandag 30 augustus 2021

Bloemen, beestjes en paddenstoelen

 

De herfst kondigt zich wel aan, maar de zomer geeft zo makkelijk nog niet op. Af en toe hebben we vooral regen en donker weer en komt de thermometer niet boven de 16 graden (kachel aan dus), andere dagen is het nog weer zonnig en 20 graden. 


Voor m'n gevoel had ik vorig jaar al niet zo heel veel meer in de tuin in de nazomer, maar nu zijn er toch wat nieuwe planten bij die later in het seizoen nog kleur geven.
Sommige geplant, zoals de Oostindische kers, sommige gezaaid, zoals de malva en de goudsbloemen.


De vorige bewoner brandde deze heuvel altijd af, volgens hem was dat beter voor de planten. Nou vind ik het een beetje eng om vuur te stoken zo dicht tussen houten huizen in, dus wij doen dit niet. Maar ik zie er ook elk jaar meer soorten bloeien, dus zo erg is het niet, kennelijk.


Binnen gaat het ook weer goed met de bloemen. Daar was ik nooit zo goed mee, maar dat kwam misschien ook omdat ons eerste huis veel te veel zon binnen kreeg en ons tweede huis veel te weinig. Hier is het kennelijk goed, qua licht. En misschien ook wel qua water, de katten wilden in Nederland alleen water uit de kraan als er buiten geen druppel meer te vinden was (/bevroren), maar hier drinken ze ook graag kraanwater (hoewel ze nog steeds wel uit een plas, het vijvertonnetje, of uit de beek drinken).Allemaal herbloei, bij de orchideeën.

Eh ja, de andijvie werd het niet dit jaar, groeide tergend langzaam, en toen was het ineens te warm. De bloemen ervan zijn wel mooi op zich...


Tja, die gele (guldenroede) hoort dus echt niet in de moestuin, maar steekt wel mooi af tegen de blauwe lucht.


De herfstanemoon kocht ik een maandje geleden, lijkt het goed naar z'n zin te hebben. En de stokrozen erachter zijn gezaaid met zaad van die van mijn ouders, vorig jaar overleefden ze de winter niet, nu op dit plekje hopelijk wel, ze bloeien pas volgende zomer tenslotte...Onderweg naar school...Boeketje uit eigen tuin.Lijsterbessen doen het dit jaar weer prima.

Dit stukje tuin breidt zich langzaam maar zeker uit. Moet nog wat bolletjes erin zien te planten, zodat het ook in het voorjaar mooi is. Laatst wel lelies gekregen van een kennis, dus die gaan er in elk geval ook in.

Ook al is het nog niet wat het moet zijn, ik geniet er nu al van. Net als van de viooltjes die steeds vanzelf opkomen, en een heerlijke verscheidenheid aan kleuren hebben. Fijn dat ik die niet meer elk jaar opnieuw hoef te kopen.


Nog een paar van onderweg naar school dan. (Nou ja, op de terugweg fotografeer ik wel eens een beetje.) Het is zulk mooi weer vandaag. Kunnen we vanavond vast weer een stukje verven.En natuurlijk lopen we ook af en toe het dichtstbijzijnde stukje bos in.


Zo sprookjesachtig met dat zachte avondlicht!2 opmerkingen:

 1. Mooie foto's van de bloemen en paddenstoelen.
  Mijn kat zoekt ook overal water vandaan, en als er niets is, dan het waterbakje...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie en kleurrijke foto's Leuk dat je nu alles weer opnieuw in bloei krijgt bij de kamerplanten :)
  Heerlijke natuur bij jullie daar, lijkt me echt genieten.
  Je kunt volgens mij ook nu al meedoen hoor, met de Crea2021 dan kun je meteen kijken of het je iets lijkt om een heel jaar mee te doen. Over 2 weken is er de letter S, daar weet je vast iets leuks mee :-) Misschien zie ik je dan, geen verplichtingen. Fijn weekend, Anita

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!