maandag 16 augustus 2021

Dagje Falkenberg

 

Dochter heeft nog vakantie, dus dan moet je af en toe ook wel even iets leuks gaan doen. We kozen voor een dagje Falkenberg (vorige week dinsdag). Want hoewel we in die buurt wel op het strand geweest zijn, zijn we eigenlijk nog niet eerder in het stadje zelf geweest. Het was ook bijna gek om weer als toerist in een stadje te lopen, niet meer gedaan sinds de pandemie, en daarvoor eigenlijk ook niet zo veel, omdat we vooral bezig waren met nestelen en de gewone dingen leren kennen.

Hier de tolbrug uit 1756 over de rivier de Ätran die bij Falkenberg in de zee (het Kattegat) uitmondt. Er waren wat mensen aan het vissen langs de oevers.


Kennelijk hadden we een prettig centraal gelegen parkeergarage gevonden. We kwamen eigenlijk gelijk in de winkelstraat uit en vanaf daar was het maar een klein eindje lopen naar "Gamla Stan", oftewel het oude stadsdeel. 
In het rode huis is Falkenbergs Hembygdsmuseum gevestigd, waar we een kijkje wilden gaan nemen. Daar waren we nog te vroeg voor (dat wisten we ook), dus eerst maar verder rondgekeken in het stadje.


Bij de kerk was een mooi rozentuintje, nog steeds mooi, ondanks dat de meeste rozen hun hoogtepunt al gehad hadden.Het oudste huis, uit de 18e eeuw, er staat een informatie bord bij, en voor dochter had ik een kaartje uitgeprint waar al die borden gemarkeerd staan. Zo konden we al die bijzonderheden vinden.


In dit gebouw is Rian Design Museum gevestigd, maar omdat we al een museum in de planning hadden, hebben we deze voor nu nog overgeslagen. Altijd fijn om een smoes te hebben nog eens terug te gaan.


Daar achter lag een kruidentuin, ook erg leuk om te kijken. Gelukkig houdt dochter hier ook van.Er was nog tijd om de St. Laurentii kerk te bekijken, een kerk uit de Middeleeuwen.


Een mooie kerk met middeleeuwse fresco's en 18e eeuws geschilderd plafond. In de 19e eeuw werd deze kerk te klein bevonden en werd een nieuwe gebouwd en deze kerk werd tijdelijk gymzaal / bioscoop. In 1920 werd de kerk opnieuw als kerk in gebruik genomen en de 'moderne' preekstoel en altaartafel en zo stamt uit die tijd.Je kon luisteren naar informatie in een taal naar keuze (Zweeds, Engels en Duits) en dat werd prettig verteld, afgewisseld met mooie muziek.
Daarna begonnen de maagjes te knorren, dus gingen we naar het modernere deel van het centrum voor een hapje eten. 


Het werd een buffetje bij de Thai, waar overigens mooi geborduurde wandkleden hingen.


We namen een andere route terug richting het museum in het oude stadsdeel.
Het valt me elke keer weer op dat elke stad zoveel groen heeft, en parken, in dit geval ook met heel veel kunst. Er is tenslotte zoveel natuur rondom de stad. Maar zelfs een dorp heeft hier een eigen parkje, en meerdere bloembakken die naar het seizoen mooi ingeplant en goed onderhouden worden, dus zo raar is het niet kennelijk. Zelfs in ons eigen dorp dat maar ca. 900 inwoners telt is dat zo.

We kwamen bij de andere kerk terecht, uit 1892 in neogotische stijl. 


Het vele hout aan de binnenkant, gaf een warme prettige sfeer, moeilijk te vangen op foto's.


Het oude badhuis, nu niet meer als zodanig in gebruik.Een mini cafétje. En zo kwamen we weer terug bij het museum, maar dat bewaar ik voor een ander blogje. We winkelden nog een klein beetje. En wat we moesten betalen voor de parkeergarage viel erg mee. Al met al een heel geslaagde dag. Voor herhaling vatbaar!

2 opmerkingen:

  1. Wat is er toch veel moois te zien, jullie hebben een heerlijke dag gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige foto's zeg, lijkt me een erg mooi leuk stadje.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!