vrijdag 4 oktober 2013

Aan de slag met je naaimachine


Ik kreeg laatst dit leuke boek in handen, om mijn ervaringen met jullie te delen. Het ziet er wel grappig uit in naaimachine vorm en is bedoeld voor al die mensen die al lang een naaimachine hebben staan (of overwegen er een aan te schaffen), maar 'm eigenlijk zelden gebruiken. Dit boek is geschreven door Sylvie Blondeau en legt uit waar al die extra onderdeeltjes voor zijn, hoe de instellingen werken, en minstens zo belangrijk - wat je ermee kunt doen!


Het boek heeft een ringband en harde kaften, de bladzijden zijn van 'gewoon' papier. Het boek sluit met deze centimeter waarin magneetjes verwerkt zijn.


Het hele boek is voorzien van leuke tekeningen, zowel ter verduidelijking van de tekst als ter illustratie.


Het bladeren is even wennen, je bent geneigd te lezen van de linkerbladzijde naar de rechter, maar in dit geval werkt dat niet. Wanneer je bij de voorkant begint, lees je alleen de rechterbladzijden, waar uitgelegd wordt hoe de machine in elkaar steekt, hoe je stoffen kiest, en de basistechnieken. Begin je aan de andere kant van het boek, dan lees je (op de linker pagina's) de projecten en hoe je die maakt.


Dit heeft een reden, de achterkant van het boek heeft namelijk een dubbele karton met tussenstuk, waardoor je het boek rechtop kunt zetten, en dan naar voor of naar achter kunt bladeren. Ik moet zeggen - dit is wel super handig tijdens het naaien. Normale boeken willen nog wel eens niet open blijven liggen, of kun je niet lezen vanaf je stoel achter de naaimachine. Deze kun je lezen zonder het vast te hoeven houden.


Het lijstje met projecten. Dat vind ik altijd wel fijn om te weten wat er dan in staat. De techniek zoek ik er dan wel bij.


Uiteraard kon ik het niet laten een patroontje uit te proberen. Ik wilde al langer projecttasjes maken, zodat ik een bepaald project waar ik aan bezig ben bij elkaar kan houden en makkelijk meenemen. Dus ik ben maar begonnen met project 1, een 'handige tas', de kleine versie. Hij meet ongeveer 22x32 cm. De opgegeven maten zijn inclusief naad, dus daar hoef je dan weer niet over na te denken. Het tasje stond goed beschreven, ook goede afbeeldingen en beschrijvingen van hoe je de onderdelen aan elkaar speldt, vooral bij het bevestigen van de voering wel heel handig.


Ach, er zijn altijd wel zinnetjes waar je over kunt twisten (oeps... te lang correctiewerk gedaan, denk ik), maar al met al is dit boek zeker een aanrader als je meer wilt halen uit je naaimachine. Het leest prettig, beschrijvingen en tekeningen zijn duidelijk en de stijl is luchtig. Het zou me niet verbazen als je vaker projecten uit dit boek langs zult zien komen hier.

5 opmerkingen:

 1. Kijk, dat is een leuk boekje, veel mensen weten het fijne niet van hoe de machine werkt en dan laat je hem dus staan, zeker als het iets met de spanning is, met dit boekje als begeleiding kun je je wellicht over die drempel heen zetten en je machine echt leren kennen.
  Ik vind de uitvoering zoals je hem beschrijft en laat zien heel vernuftig! Een echte aanrader voor de beginnende en de niet zo vaak naaister! Bedankt voor het onder de aandacht brengen van dit boekje. Je project tasje is enig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een verschrikkelijk leuk boek is dat! En ook geweldig als cadeautje... nou, ik weet wel iemand die ik daar blij mee kan maken...
  Je vingers jeuken toch zeker wel om dingetjes uit het boek te maken?

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit zou dus typisch een goed boekje voor mij zijn: die naaimachine staat daar maar te staan, omdat we maar geen vriendjes (meer) kunnen worden...
  Het boekje ziet er aantrekkelijk uit en lijkt me reuzehandig.

  Dank voor de tip en recensie!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk dat je wat maakt uit het boekje en gelijk handiger word met je machine.
  fijn weekend,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ziet er een heel interessant boek uit!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!