vrijdag 3 mei 2024

Klederdracht


En dan ineens heb je (bijna) al het materiaal om de lokale klederdracht te maken! Maandag avond zag ik een berichtje van de lokale tweedehands winkel dat ze veel nieuws hadden, waaronder een pakket voor het maken van Burseryds dracht. Dat is wel super gaaf. Dinsdag ochtend was ik daar voor het Taalcafe, waarbij we mensen uit Oekraïne proberen te helpen het Zweeds onder de knie te krijgen. Uiteraard moest ik ook even kijken naar dat pakket... 

Je ziet vaker de blauwe versie, maar rood is er ook, nog niet in levende lijve gezien. Dit soort klederdracht is geen daagse dracht, dit trek je aan met midzomer en bruiloften en zo.

Het pakket bevat handgeweven stof voor blouse, rok, schort en lijfje, en een patroon voor het borduren van een lijfje. Die delen waren ook al geknipt, de rest nog niet. Nu ben ik natuurlijk als Nederlandse een beetje groter dan de Zweedse vrouwtjes van vroeger. Dus dat zal nog wat aanpassing vergen.

Er zat een brief bij aan de koper, waarin wat achtergrondinformatie gedeeld werd en een telefoonnummer. De geefster was benieuwd waar het terecht zou komen. Ik heb haar gebeld en toen bleek dat ik een nichtje van haar vrij goed ken, en dat zij er ook een heeft, door dezelfde persoon geweven (de oma van mijn kennisje). 


Gelijk contact met haar opgenomen en ze was vrij. 's Avonds erheen en ze liet me niet alleen dit sieraad zien dat erbij hoort, maar ook de ruimte in huis waar oma de stoffen weefde voor haar klederdracht, die die vriendin nu heeft en ook de stoffen die ik nu heb.

Ik mocht zelfs die van haar lenen om te bestuderen en na te maken! De spullen voor het mutsje werden elders gekocht, dus die zaten er niet bij. De stof voor de rok lijkt groot genoeg om ook een tasje eruit te halen. Of zou die bij de rode versie van de klederdracht toch ook blauw zijn? 

Nog genoeg uit te vogelen dus... 1 mei is hier in Zweden een vrije dag, dus ik ben er al een poosje mee bezig geweest, meten en rekenen. Handig is dat dochter ongeveer de goede maat heeft voor de geleende klederdracht, dus ze mocht al en toe even voor paspop spelen. Want hoe lang hoort de rok te vallen (ik ben groter, maar de stof is ook ruim)? Hoe lang de schort, de mouwen... 

Wordt vervolgd...

4 opmerkingen:

 1. Een mooie vondst succes bij het maken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. The most beautiful thing to make traditional clothes, something that your ancestors did very well and should not be lost.
  Each people of Europe has its own tradition.
  Have a nice day!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Veel succes en plezier bij dit grote en interessante project!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!