maandag 20 mei 2024

Week 20 deel 1 uitstapjes

Maandag 13 mei, een stralende dag voor een reisje. Lang geleden dat ik met een bus reis mee was. Forsheda maakt elk jaar een reisje, juist ook met het oog op hen die zelf niet zo vaak erop uit kunnen. Ik zat wel om 6.45 in in auto...


We gingen naar Hjo als eerste stop. Ook onderweg was het genieten van het prille groen, en eenmaal naast het Vättern meer ook veel bloesem, kersenbloesem, krentenboompje, vogelkers en een enkele perenboom en een vroege appel. 


Hjo is een mooi stadje aan het Vättern meer, met veel oude houten huizen.


Het duurde even maar uiteindelijk leerde ik dat zulke torens van de brandweer waren, daarin hingen ze de slangen te drogen.


Tja... We zullen nog een keer terug moeten, ik had met gemak de hele dag in Hjo kunnen zijn.


Het hotel waar we aten.
Tentoonstelling in het plaatselijke museum oven Estrid Ericsson, op oprichtster van Svensk Tenn, begonnen met tin, maar later ook heel veel andere design produkten. Ooit juist ook voor de kleinere portemonnee, maar intussen heel duur. Een groot deel van de ontwerpen wordt nog steeds gemaakt, en verkocht online en in de winkel in Stockholm.


Daarna gingen we ook nog naar Karlsborg, ooit bedoeld als tweede hoofdstad. Toen Zweden Finland verloor en onmin had met Rusland, lag Stockholm wel een beetje gevaarlijk ver aan die kant van het land. Daarom werd er in Karlsborg een vesting gebouwd, die uiteindelijk nooit in gebruik kwam als tweede hoofdstad. Maar nog steeds is het ook een legerbasis.Intussen is het stabiel zomerweer, en dan is het heerlijk om 's avonds nog een rondje te rijden met de cabrio. Maandag werd het daar te laat voor, het was bijna 9 uur voor ik weer thuis was. 


Dinsdag lukte het wel.En dan nog even in de tuin rondscharrelen...


De Ingrid Marie bloeit bescheiden, maar de Elstar zit helemaal vol...Woensdag 


Woensdag ook weer vroeg de hond uitlaten, want er stond al weer een uitje op de agenda.


Met het personeel van onze kerk gingen we naar Lenhovda, voorbij Växjö, om een kwekerij te bekijken waar veel van onze bloemen vandaan komen. Tja, ik ben natuurlijk meer gewend aan dit soort taferelen, dus het voelde een beetje onnodig om dik twee uur te rijden voor zoiets. Maar het was gezellig om even op een andere manier met elkaar om te gaan. 


Dat twee lagen rol systeem had ik nog niet gezien. Het grootste deel van het jaar kweken ze tulpenbollen uit Nederland op, maar nu hadden ze allerlei zomerbloeiers.Ik was precies op tijd terug om met dochter naar het paardrijden te gaan.


Kon ik haar thuis afzetten en gelijk door naar Gryteryd, waar ik nog onverwacht een meditatie kon houden aan het begin van hun voorjaarsfeest. Gelukkig had ik een geschikt boek in de auto liggen, waar ik wat uit kon voorlezen. Daarna volgde er een theatervoorstelling door senioren die dat ongelooflijk goed deden, en een heerlijke maaltijd.


2 opmerkingen:

  1. Een paar drukke, maar gezellige dagen zo te zien

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Opnieuw erg leuk om te lezen en mee te genieten van de mooie omgeving. Dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!