vrijdag 30 augustus 2019

Gislaved Industrie Museum


Afgelopen donderdag, toen het na een paar dagen zomer ineens weer nat en fris was, heb ik nog een museum bezocht, ca. 25 minuten hier vandaan. Deze regio staat bekend om de industrie en ondernemerschap. Op zich heb ik niet zo veel met industrie, maar omdat het vorige industrie museum me zo meeviel en het wel leuk is om wat meer te weten over de streek waar ik nu woon, leek het me toch wel zinvol om hier te gaan kijken.


Het museum is gevestigd in een mooi oud fabriekspand, en er was van alles te zien over de eerste machines, een paar werken ook nog en dat werd getoond. Er was een leuke afwisseling, ik heb niet de audiotoer gedaan (was behalve in het Zweeds ook in Engels of Duits beschikbaar). Dat werkt niet met een kind erbij. Een verrassende diversiteit. Veel plastic werd gemaakt, grappig om de uiteenlopende toepassingen te zien, zoals hier voor haken/breien:


Verder vooral ook over de bekende Gislaved autobanden en andere meer technische dingen. Maar toch wel grappig om daar ook eens wat van te zien.

Omdat ik het laatst over klompen had met dat gehaakte boerinnetje ook grappig om even te laten zien dat ze hier in Zweden ook klompen kennen (träskor, oftewel houtschoenen). Alleen hier niet geel of versierd, maar vooral zwart. Uiteraard waren er ook de houten zolen met leren bovenkanten te zien, die wij in Nederland Zweedse klompen noemen.


Een sfeerkamertje uit de jaren '60. Grappig hoe herkenbaar de stijl is. Wel een heel mooi geborduurd kussen stond er in de stoel.

Ook grappig, hier een van de eerste breimachines naast de wringer.


Dit vest is gebreid naar weefpatronen van een kleed dat heel lang geleden in deze regio gemaakt is, het originele kleed is in het Nordiska Museet in Stockholm. Daar zal ik toch ook nog eens heen moeten.Nou, al met al geen onaardig museum, best de moeite waard als je eens in de buurt bent.

1 opmerking:

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!