dinsdag 27 augustus 2019

Boerin Martha


De laatste tijd ben ik een beetje druk in het hoofd met klederdracht, zowel van mijn nieuwe omgeving, maar daarmee ook weer interesse in de klederdracht van mijn land van herkomst. En toen kwam ik het patroon van Adriënne Verstraten tegen, voor boerin Martha en boer Bart.

(För Svensk se HÄR)


Ik kocht dat patroon (Etsy / Facebook) en ging lekker aan de haak. De pop heeft een mooie basis, was leuk om te haken.


Ik had ook nog een paar echte oude 'bollen' katoen in de voorraad, perfect voor deze traditionele pop.


De versiering van de klompjes breide ik iets uit, hier staan ze naast dochters klompjes die bij een echte ambachtelijke klompenmaker vandaan komen. Maar de versiering heb ik vooral gemaakt zodat die lijkt op de klompen die mijn oma droeg toen ik kind was.


Even een lekker Hollands plaatje in Zweden, grappig hè?


Voor het haken heb ik nog wel gekeken naar diverse klederdrachten uit o.a. Volendam, waar deze pop het meest aan doet denken. Heb ook getwijfeld of ik het patroon zou aanpassen zodat het beter lijkt op een bestaande dracht, maar heb besloten dit toch maar niet te doen en gewoon het patroon te volgen.


Alleen voor het dasje heb ik nog even gekeken naar de Volendamse dasjes. Ik vind 'r wel heel leuk geworden. En ze krijgt zeker ook nog een maatje. Ben alleen even bezig met wat testprojecten, waarover later meer. Dus zal wel even duren, maar ach, wat in het vat zit verzuurt niet ;-)


Benieuwd naar meer poppennieuws op deze dinsdag poppendag? Kijk dan bij:

Rita 

5 opmerkingen:

 1. Ze is leuk geworden! Ik had vroeger zo'n popje van plastic dan. En ik zag met regelmaat de Vollendamse klederdracht live omdat ze bij ons op de markt kwamen. Beetje nostalgie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg leuk geworden! Ik denk zomaar dat je nog wel wat varianten gaat maken en dan wél extra aanpassingen doet. Ik zie het vast een keer verschijnen hier :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel erg mooi boerinnetje in klederdracht!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is een dotje, en zo leuk in klederdracht.
  Het basispopje ziet er goed uit, leuk om mee te variëren. Fijn dat jullie het zo naar je zin hebben daar, ik ben blij voor jullie. Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!