donderdag 1 augustus 2019

Unnaryds Bonadmuseum


Nog een paar dagen is het Hembygdspark / openluchtmuseum open in Unnaryd, dan nog een poosje alleen weekenden, tot het eind deze maand helemaal sluit voor het seizoen. Dus nog snel even geweest met dochter.


We waren er al eens eerder geweest tijdens een vakantie. Grappig dat er toen wel een entree was, en nu niet. Toen vond ik het al een bijzonder mooi museum, en nu nog steeds.
Er wordt wat getoond over de verwerking van vlas tot linnen.


Maar vooral gaat dit museum over de schilderingen op linnen die met hoogtij dagen opgehangen werden.
Veel oude en nieuwe 'bonad'sschilderingen zijn er te zien, van sommige een kopie omdat het kwetsbare origineel zich in een museum bevindt met klimaatbeheersing en zo. Maar ook hier wel een paar hele oude. Ook worden er hier soms cursussen gegeven in deze schildertechniek met ei als basis (tempura), dus ook een aantal nieuwe schilderingen waren er te zien in dezelfde volkse stijl.


Dit is een vol-molen, een watermolen die grote stampers aandrijft om geweven wollen stof te vollen zodat het geschikt werd voor weer en wind (zoals het legerjasje).

Bordjes van hout met lepels van hoorn.Een klein beetje frivolité en prachtig geborduurde leren handschoenen.


Er werden wafels geserveerd, heerlijk met frambozenjam en blauwe bessen. Die lieten we ons goed smaken, ondanks dat een wesp wilde mee-eten.


Vlakbij het museum zagen we een bordje natuurreservaat, dus sloegen we af om daar ook nog wat van te zien.


Beukenbos zie je hier niet zo heel veel en de meeste beukenbossen worden dan ook natuurreservaat.
Mooi gebiedje, niet te groot, met leuke wandelpaadjes met wat informatie onderweg, niet alles helemaal actueel, maar toch wel interessant. Ik heb nog wat detailfoto's gemaakt, maar die komen in een ander blogje wel.

2 opmerkingen:

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!