vrijdag 2 augustus 2019

Töllstorps IndustriMuseum


Afgelopen donderdag naar dit museum geweest, ik wilde voor iets anders naar Gnosjö en toen zag ik dat dit museum nog open was. Vond de naam niet erg aantrekkelijk klinken, maar wat waren we blij dat we toch gingen. Een mooie verzameling oude fabriekjes, meest op waterkracht, en omdat alles het nog doet, ook overal mooie waterlopen neergelegd, zodat elk waterrad nog dienst kan doen.


Min of meer per ongeluk kregen we nog een stukje mee van de rondleiding, waarbij elk huisje/fabriekje open gemaakt werd en ook veel van de machines gedemonstreerd. Voor wie in de buurt is, de 3e zondag van augustus zijn alle fabriekjes de hele dag bemand en kun je overal kijken. Lijkt me wel heel leuk, wie weet gaan we dan nog wel een keer, dan ook met manlief erbij.


De basis is het trekken van metaal draad, van dat proces valt het nodige te zien, en ook wat men dan maakte met het draad.


Heb wat koekvormpjes en een setje kloppertjes (vispar) gekocht, die ook echt in dit museum zijn gemaakt op de manier zoals dat 60-100 jaar geleden ging.


Om het voor de kinderen nog interessanter te maken, hebben ze wat sprookjes/oude verhalen uitgebeeld.


Dit vreemde gordijntje trok mijn aandacht, lijkt een strookje guimpehaakwerk tot een rondje getrokken.

We hebben nog niet eens alles gezien, zeker nog eens terug daar!


2 opmerkingen:

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!