zaterdag 24 september 2016

Zwaan: gemixt kantIk had (al een aantal jaren geleden) een hele voorraad kantklosspullen gekregen, en daar was ook een kussen bij waar nog een zwaan op stond. Het bandje in linnenslag was al geklost, de zwaan moest alleen nog worden voorzien van de vulling en een snavel.


Hoewel het kloswerk niet meer geheel foutloos was, vond ik het toch zonde het zomaar van het kussen te halen en weg te doen. Maar zin om me te verdiepen in die kantklosgronden en het daarmee af te maken had ik ook nog even niet. Ook wist ik natuurlijk niet precies wat voor garen er gebruikt was.


Het leek me juist een mooie kans om creatief bezig te zijn met kant, bedacht ik ineens. Ik zocht wat stukjes frivolité bij elkaar in wit/crème tinten en paste die erin. Een deel is er gewoon in genaaid, een deel met naaldkantsteken vastgezet.


Ik gebruikte niet alleen verschillende technieken, ook verschillende garens, en kraaltjes. Een dunne katoenen 50 draad, een glanzende parelmoer (metallic) draad van DMC, een dikkere viscosedraad...


Het snaveltje is een proefje van een blaadje in Margaretenspitze, het oogje is frivolité met het viscosedraad en een lange picot met kraaltjes over de ring heen getrokken. De hals vond ik wat te iel, dus die met oya (geknoopte kant) wat dikker gemaakt.


Verder zie je naaldkant en de spijltjes die vaak in macraméhaakwerk (Romanian Point Lace) gebruikt worden, guimpe, naaldkant en frivolité.

Kortom: lekker experimenteren met de (on)mogelijkheden van diverse kanttechnieken en materialen.

13 opmerkingen:

 1. je zwaan is super vooral door de verschillende technieken die je gebruikt
  ikzelf ga op 1 oktober naar Tiel waar een frivolité dag is

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt hem prachtig afgemakkt. Een echt kunstwerk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is dat mooi gemaakt! Leuk idee om dat in verschillende technieken te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat is dat mooi gemaakt! Leuk idee om dat in verschillende technieken te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Like a real swan so very beautiful 🌹🌹🌹😄

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Like a real swan so very beautiful 🌹🌹🌹😄

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind je zwaan prachtig. Knap dat je zoveel technieken er in kwijt kon. Is kantklossen heel iets anders dan frivolité of vraag ik nu iets doms? Groetjes, Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eh ja, die kantsoorten zijn wel heel verschillend ja. (en domme vragen zijn er niet, alleen dingen die je nog niet weet toch?) kantklossen is eigenlijk een soort weven op een kussen met klosjes. Frivolité is een geknoopte kant, met een knoop die je ook in de macramé vindt.

   Verwijderen
 8. Ik vind het echt prachtig! Kantklossen is wel iets dat me heel erg fascineert, maar ik heb 't nog ooit gedaan. Je hebt er echt iets moois van gemaakt met al die verschillende kant-technieken.
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn tante deed ook aan klantklossen totdat ze het niet meer kon zien. Ik vind het knap hoor, een heel precies werkje. Het is een hele mooie zwaan geworden. Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!