donderdag 22 september 2016

Quilt experimentjes


Omdat er een grote quilt op de stapel ligt, die nog voor een groot deel gequilt moet worden, begon ik te zoeken naar wat handige manieren zijn. Het leek me leuk om er uit de hand wat vormen in te quilten hier en daar, maar dat is toch lastiger dan ik dacht. Tekenen kan ik wel uit de losse pols, maar ja, waarmee teken ik dan de lijnen? Ik wilde eigenlijk niet iets gebruiken waardoor de hele quilt in de was moet, want er zitten zoveel andere (kwetsbare) techniekjes in dat ik dat zonde vind.


Ik kocht online een paar verschillende soorten en merken stiften, en maakte 4 onderzettertjes voor een glas/mok in dezelfde kleuren als de beide wandkleden die ik heb hangen. Alle stofjes gebruikte ik twee keer, in steeds wisselende combinaties van voor- en achterkant.


De eerste stift die ik gebruikte was de Washable Wonder Marker van Collins. Daarmee tekende ik uit de vrije hand een bloemvorm. De stift is makkelijk om mee te tekenen, en er komt een goed zichtbare dikke lijn.


Er overheen quilten ging gemakkelijk.


En daarna heb ik met een vochtige doek over de lijnen gewreven tot ik ze niet meer zag.


Eenmaal droog bleken er toch nog wat blauwige vlekjes zichtbaar:


Dus nog een keer met een natte doek over die vlekjes gewreven. Zo gemakkelijk gaat het er dus niet uit. Maar ik hoefde het onderzettertje ook weer niet helemaal doorweekt nat te maken om de stiftlijnen te verwijderen.


De stift van experiment 2 is de Air Erasable Marker van Clover. De lijnen van deze stift zouden vanzelf moeten verdwijnen na een tijdje, of je kunt ze met water uitvegen. Aangezien ik 3 stiften heb, en 4 onderzettertjes, besloot ik beide methoden te proberen. De paarse lijnen werden mooi dun, waardoor ik per ongeluk bij een bloem een blaadje meer tekende dan gepland.


Met een vochtige doek gingen de lijntjes er heel gemakkelijk en snel uit. En ook eenmaal droog bleek dat ze echt verdwenen waren.


Bij de tweede had ik het middelste rondje en een bloemblaadje gequilt en toen vroeg mijn dochter aandacht en hebben we samen wat huishoudelijke klusjes weggewerkt en een cake gebakken en kwam ik er een uur later pas weer toe. En toen bleken mijn lijntjes al verdwenen - oeps!


Snel opnieuw getekend en de rest gequilt, en deze laat ik dus vanzelf verdwijnen. Ik heb zo'n vermoeden dat dat niet 2-7 dagen gaat duren, zoals op de verpakking staat. Na anderhalf uur waren de lijntjes bijna weg. Misschien ook omdat de lijntjes nu ietsje dikker werden dan bij de eerste keer.


Tot slot heb ik nog de Frixion Point van Pilot, Deze heeft een erg fijn puntje, waarbij je ook makkelijk in de stof prikt. Hij schrijft wel met een mooi fijn lijntje, op deze stof niet heel erg goed zichtbaar. Gelukkig zijn mijn oogjes nog goed, dus het quilten ging prima. En even de strijkbout erop en gelijk waren de lijntjes weg.


Al met al toch weer wat wijzer geworden en een leuk setje onderzettertjes op tafel. Dus ik ben tevreden, en ik heb ook weer zin om met die quilt aan de slag te gaan.

7 opmerkingen:

 1. I heard of frixion pens at my last craft group meeting, they sound very useful.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gebruik altijd de blauwe stift voor het quilten of heel dun plakband wat ik in vorm plak op de quilt. Dit is eden soort van schildertape te koop bij quiltwinkels. Dit kun je er gewoon vanaf halen. De onderzetters zijn erg leuk geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt v or je beoordeling van de verdwijnstiften. Zelf heb ik de middelste, althans die van mij heeft ook een paarse dop. Inderdaad verdwijnt de lijn snel maar ik zie nog wel paarse vlekjes , net als jij bij de eerste stift had. Leuk idee om eerst onderzettertjes te maken. Je quilt blijft prachtig. Groetjes, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handig om eerst te kijken welke stift het beste in gebruik is. Leuk experiment en je hebt er mooie onderzettend aan over gehouden.
  Liefs Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je experimentjes zijn wel heel mooi geworden hoor!
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat leuk dit. ik wil ook dolgraag quilten maar heb een beetje drempelvrees, omdat ik nog geen gereedschap om mee te quilten heb gekocht.... Je onderzetters zijn geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij mij kriebelt het ook weer en op korte termijn ga ik echt beginnen met het doorquilten, jij hebt mooie onderzetters en wat een prachtige quilt op die ene foto :) Groetjes en bedankt voor je lieve reacties :) Anita

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!