maandag 28 augustus 2023

Foto's week 34: een allegaartje...

 

Een rommelige week, dus ook een rommelige verzameling foto's deze keer. Foto's van bos en tuin als altijd, maar ook van een reisje en klussen... 

Maandag 21 augustus 's morgens na dochter naar school brengen even een paar tuinfoto's. Eindelijk begint de vlinderstruik te bloeien.


Terwijl ik in de kamer aan de eettafel blogjes zit te schrijven, worden er vrachten vol hout uit 'mijn' bos gehaald...



Zou dat betekenen dat ze bijna klaar zijn?


Dinsdag en woensdag hadden we een personeelsreisje naar een wat ze hier 'stiftsgård' noemen. Een hotel/conferentiecentrum wat eigendom is van het bisdom (Lund in dit geval), gelegen in Höör in Skåne en wat Åkersberg heet. Voor wie het zich afvraagt, onze kerk is Luthers, waardoor het in vorm lijkt op wat we zien van de Anglicaanse kerk, en net als de rooms katholieke kerk georganiseerd in bisdommen.



De bijzondere en moderne kapel is bijna onzichtbaar onder de enorme oude bomen. Mooie mix van oud en nieuw, natuur en goed eten.





Woensdagavond weer thuis, en donderdag weer gewoon aan het werk... Wel nog even een paar dagen mooi weer.


De vlinderstruik doet z'n naam eer aan. Grappig is dat hij in het Zweeds ook zo heet (fjärilsbuske). Hier zijn er ook hele grote zweefvliegen die dol zijn op bloemen.


Toch maar even in het bos kijken...



Het pad loopt niet erg prettig met dat grove steen erop nu... krijg er toch een knoop in m'n maag van, al dat hout dat verdwijnt. Was net zo fijn om het bos te kennen, je weet waar welke bomen, bloemen, paddenstoelen te vinden zijn... een deel krijgt meer zon nu, dus alles verandert. Bij de eerstvolgende storm gaan er ongetwijfeld bomen om, dat is altijd na kap, bomen die niet gewend zijn aan de rand te staan, zijn er niet sterk genoeg voor... Maar ja, niks aan te doen.




Zaterdag werd er nog geklust...


Het plafond van de aanbouw, of hoe ik het moet noemen in het Nederlands, we gebruiken eigenlijk altijd het Zweedse woord 'altan' was aan de beurt. Dat vond ik ronduit lelijk, en we hadden eindelijk bedacht wat voor kleur het zou moeten worden. Toen een verf voor een ander doeleind niet uitviel zoals we wilden, was de keus snel gemaakt en smeerden we de bus leeg op het plafond. Nee, het dekt niet 100 procent, maar dat hoeft ook niet, je mag zien dat het hout is. Maar het oogt wel een stuk frisser en netter zo, vind ik zelf dan tenminste...


Gelijk alles van de plek gehad en opgeruimd... weer een klus plat.


We zitten daar best wel veel, het is half open, dus meestal zit je redelijk uit de wind, en meestal niet in directe zon. En bij een beetje onbestendig weer kun je rustig daar buiten zitten eten, als het begint te regenen zit je toch droog. We eten er, knutselen, drinken koffie... genieten van het buitenleven. In februari/maart al een keer thee als we geluk hebben, en bij een mooi najaar tot in september/oktober. 


Het mooie weer van afgelopen week zorgde er ook voor dat de tomaatjes konden kleuren. 


Zondagochtend nog een rondje bos...







Fanny's uitkijksteen is er nog.


En net als je dan toch de balen hebt van alles wat mist, zie je een ree op 10 meter afstand, vind je ineens nog cantharellen, en ontdek je zelfs nog een elandmama met kalf... Het bos is nog steeds mooi...
 

's Avonds ook weer buien aan de lucht...





1 opmerking:

  1. Wat en mooie foto,s en een leuke plek om te zitten buiten en toch een beetje binnen.Hoop dat je nog lang buiten kan genieten en fijn hobbieen.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!