woensdag 8 maart 2023

Borduur uitdaging In het Bos

In januari 2021 begon deze mystery met thema In het Bos (I Skogen) op een Zweedse borduur facebook groep. Je moest een stuk (borduur)stof van 30x30 nemen en dan zou steeds met enige tussenruimte een nieuwe opdracht gepubliceerd worden. (Ik schreef er een tijdje terug over, en dat vind je hier met de links daar de eerste blogjes hierover.)


Opdracht 1 was natuurlijk een boom en opdracht 2 was water, ik begon pas na opdracht twee dus die kon ik gelijk combineren. De boom was geïnspireerd op een den die ik zag tijdens een wandeling, zo mooi beetje krom aan de waterkant.


Opdracht 3 een steen plus iets roods. Dat kostte nogal wat hoofdbrekens, ik dacht niet dat ik in staat zou zijn een geloofwaardige steen te borduren. En daarom koos ik voor een quiltstofje, een gladde katoen, die ik wat hoekig vastnaaide en opvulde met wat extra lijntjes voor de structuur. Het rode werd bekertjes mos...


Opdracht 4: een schoen en de eigenaar daarvan. Ik verzon een frivolité schoentje (oh ja, ik kan dat patroon nog wel eens uitwerken...) en borduurde verder weg een rennend meisje/elfje met een blote voet...



Opdracht 5: vogels. Ik kwam eerst niet verder dan een uiltje in de boom. Maar later vond ik dat het meer nog wel wat leven kon gebruiken, en ik geniet van de wilde zwanen die twee keer per dag overvliegen van overnachtingsplaats naar foerageer plekken. Dus heel last minute kwamen er nog zwanen bij. Eerst twee, maar later nog eentje extra, omdat ze hier vaak met z'n drieën zijn.


Opdracht 6: kleine vriendjes, oftewel kleine beestjes.


Dat werden eerst wat mieren en later nog een frivolité vlindertje.


Opdracht 7: wat is het dat er niet moet zijn in het bos.


Dat was een lastige, er is zoveel dat er niet hoort... Maar persoonlijk vind ik het heerlijk om lekker in het bos te struinen en de tijd te vergeten, ik kom weer terug als ik klaar ben... Ze vragen hier thuis nog wel eens hoe lang ik wegblijf als ik met de hond ga... geen idee, ik kom terug als ik terug kom. Intussen hebben we wel de vaste rondjes getimed, maar er kan zo iets zijn dat de aandacht trekt, of maakt dat ik toch een andere route neem, of even van het pad afwijk om iets beter te bekijken... Dus iets wat er niet moet zijn, dat werd de klok!


Opdracht 8: op vier benen. Ik koos voor een ree, net toen die opdracht kwam, kwam er een ree vlak voor het keukenraam gevallen vogelvoer opsnoepen. Ik borduurde ze na van de foto die ik toen maakte.


Opdracht 9: iets eetbaars. Tja, toen werd het lastig, want omdat ik in januari was begonnen ademde het borduurwerk de sfeer van late winter/vroeg voorjaar... dan is er dus nog niks te eten te vinden in het bos. Uiteindelijk werden het vossenbessen, omdat die soms het hele jaar door gaan, behalve dan als het echt hard vriest. De bessen zijn josefineknoopjes (frivolité) direct op de stof gemaakt (met naald), de blaadjes geborduurd met zijdelint.


Op opdracht 10 liep ik vast, zoals ik een tijdje terug al schreef, want een 'vätte'... Uiteindelijk werd het deze naar eigen tekening geïnspireerd door de tekeningen van Johan Egerkrans. En ik vond dit zo super leuk om te doen, dat ik geen moeite meer hand om de rest van het borduurwerk af te krijgen. Met meer planten en bomen/boomstammen, struikgewas (links achter de geelachtige blaadjes) van in het bos gevonden elandhaar, heel veel verschillende restjes garen en soorten steken... altijd een beetje lastig te bepalen wanneer je nou klaar bent met zo'n vrij iets. Maar nadat hij een slordige week had gelegen, besloot ik dat het klaar was. Tijd voor de afwerking.


Ik gebruikte een meubelstofje als achterkant en lijst, zodat dat wat volume zou geven, een beetje alsof je door een raam kijkt.


De zijkanten ven de bovenste rand liet ik open, zodat ik daar een stokje door kon schuiven en nu hangt hij in de kamer. Dit is wel een van mijn creatiefste projecten ooit, en ik heb ervan genoten. Smaakt naar meer...

 

1 opmerking:

  1. creatieshaken-ria8 maart 2023 om 22:22

    Zeker erg mooi en best wel moeilijk.
    Geslaagd is het zeker een mooi schilderij.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!