maandag 17 mei 2021

Gräne Gruva en onderweg


Er werd laatst al gevraagd of het hier ook lente werd, en ja, het is nu volop lente in zuid-Zweden. (In het noorden sneeuwde het nog afgelopen weekend.) En hét lentebloemetje hier is het bosanemoontje. Als die bloeien wordt het lente, zegt men.


Vorige week zondag werkte ik tot 14.00 en toen ik thuis kwam scheen de zon, het weer zou gaan omslaan. Dus maar even een stukje rijden. (Zie je die vlekjes in het veld - we zagen super veel reeën, maar de camera van m'n telefoon verkleint zo dat het onmogelijk is ze te fotograferen, helaas.)Helaas was het toch weer grotendeels bewolkt.Lammetjes!


Onze rit voerde ons nu naar Gräne Gruva... 


Daar waren we jaren geleden, in een vakantie in Zweden, ook al eens geweest en vorig jaar las ik in de krant dat ze er veel aan gedaan hadden om er een echt uitje van te maken. Toen was het een lange wandeling en zag je alleen de groeve uiteindelijk. Maar nu staat alles veel duidelijker aangegeven en kun je dichterbij parkeren.


Vooral kwarts en grondstof voor de aardewerkfabrieken in Duitsland werd hier vandaan gehaald (sorry, ben ff kwijt hoe dat heet in het Nederlands), maar ook diverse andere materialen tot aan radioactief materiaal aan toe werd hier gevonden.Grappig is ook hoe koel het voelt tussen die stenen. 


Ze zijn nu ook begonnen wat verhalen van toen in beeld te brengen, met borden en foto's en ook dit.Voor de kleintjes hebben ze een Trollenpad aangelegd, met informatie over de diverse soorten en wat je moet doen als je er een tegen komt. 


Ik weet niet precies wie er begonnen is met het stapelen van stenen, maar overal stonden van die stapeltjes.Wat dochter inspireerde tot haar eigen stapeltje:En soms keken er ineens oogjes naar ons...Steeds meer bloemen komen tevoorschijn:Klein hoefblad en die eerdere foto lijkt me een oxalis-achtige? 


Intussen kwam meer en meer de zon erdoor, en liep de temperatuur flink op.


's Avonds konden we nog lekker buiten eten en dat hebben we de afgelopen week best veel gedaan. Maandag was het ineens 25 graden, na een week van onder de 10. 

Deze post is wel weer lang genoeg, binnenkort meer lentefoto's uit de tuin en directe omgeving. Want je begrijpt dat met zulke temperaturen ineens het super hard ging!

2 opmerkingen:

  1. Mooie foto's weer, fijn dat we mogen meegenieten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een heerlijk gezellig lang blog, prachtige foto's. Nou zo gaat het hier met de temperatuur in Nederland ook hoor. Mag het nou please eens echt lente worden, gewoon rond de 20 en een zonnetje.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!