zaterdag 19 december 2020

Naantje Knit

 

De KAL is afgelopen, maar ik brei nog even door. Dit blok uit het patroon vond ik wel erg mooi, maar niet super leuk om te breien, dus ik had geen zin om die 4 blokken hoog te maken. Nu is hij twee blokken breed en een hoog, en heet koffiefilters, manlief vond het meer een kropje sla...


Dat betekent wel dat ik wat lege ruimte over heb. Ik had al een extra gaatje omdat ik het Woningsdag lapje niet heb gebreid, hier in Zweden was geen lockdown, en ik heb ook gewerkt op die dag, dus voor mij paste die niet erg. Wat wel past is een beetje Zweeds toevoegen. Dit blok komt uit het boek Sticka Binge:


Meestal wordt dit patroon in blauw - rood op wit gebreid, de positie van rood en blauw kan wisselen. Zelf gepuzzeld om 'm in Nana's maat blok te plaatsen. Ik vond het wel heel leuk puzzelen trouwens. Binge is een oud woord uit Halland voor breien en wordt nu gebruikt voor de typische Hallandse patronen (ik woon net buiten Halland). Het verhaal gaat dat het breien in Zweden is ingevoerd door een Hollandse die in 16.. trouwde met een Zweed en zo in Halland terecht kwam. Dat ik mijn Hallandse toevoeging in mijn Hollandse deken liet zien in de Binge Facebookgroep werd dan ook zeer gewaardeerd.


Dank zij de tips van Nana is nu ook de achterkant super netjes (al zeg ik het zelf). 


Nu vond ik mijn Entrelac blok te kort geworden en leek het me wel leuk om daar ook iets Zweeds onder te breien. Ook hier weer zelf puzzelen om het passend te krijgen. Uitgangspunt komt uit Sticka Nordiska Mönster van Johanna Wallin. Zij was weer geïnspireerd door een paar wanten uit Ullared (hier zo'n 40 minuten vandaan) die daar in 1901 gekocht werden en nu in het Nordiska Museet zijn. CKLD staat voor Corona Knuffel Lapjes Deken. De mensfiguurtjes komen uit hetzelfde boek, maar dan een ander patroon. We zijn ten slotte het grootste deel van dit jaar met ons drietjes geweest.


Een volgend blok staat al weer op de pennen. De deken ligt nu op het logeerbed, daar kan hij voorlopig blijven liggen. Ik neem aan dat hij wel in elkaar zit voor daar weer iemand komt...

Oh en nog even vertellen: Nana heeft een boek geschreven met 4 prachtige omslagdoeken erin. Er schijnt er een onderweg hierheen te zijn, dus dan meer. Maar kijk vooral even in NaantjeKnits webwinkel!

3 opmerkingen:

  1. Ik vind hem echt geweldig worden je deken. En wat een mooie toevoegingen heb je al gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel mooi, je eigen aanpassingen in de deken. Dat maakt 'm extra bijzonder!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk die aanpassingen die er voor zorgen dat de deken helemaal van jou wordt. Zo grappig om een Hollands/Hallands patroon toe te voegen. Mmm ja met die lockdown die overal weer hals overkop wordt ingevoerd zou het zomaar waar kunnen zijn dat het even duurt voor er weer iemand komt logeren. Jammer is dat.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!