vrijdag 13 december 2019

Decemberfiguren: Lucia


Voor dat het echt Kerst wordt, vieren we hier in Zweden eerst nog Lucia op 13 december. Heel vroeger rond de midwinter gevierd, als het op z'n donkerst is. Nu woon ik slechts in zuid-Zweden, maar met theetijd steken we zelfs op een zonnige dag, de lichtjes weer aan. Dus ja, het donker is wel een dingetje hier, laat staan als je naar noord-Zweden gaat, waar de zon nauwelijks op komt. Vanochtend ging ik rond 11 uur mijn dochter ophalen van de förskola, en viel me weer eens op hoe lang mijn schaduw is, hoe laag de zon dus staat.


Lucia leefde zo ongeveer 300 jaar na Christus, in Syracuse, waar ze martelaar was en de mede-gevangenen ontbijt bracht met licht in haar haar. De rode band om de witte jurk herinnert hieraan. Ze zal in Zweden een mix geworden zijn met een voor-christelijke lichtbrengende godin.

Er hoort in zo'n processie/optocht 1 Lucia te zijn, en de rest draagt hun kaarsje, of zijn sterrenjongens, met puntige hoeden met sterren op. Intussen verschijnen er ook peperkoekmannetjes/-vrouwtjes, suikerbakkertjes, en tomtes in de optocht, vooral bij scholen/kinderdagverblijven. In de kerken zie je dat (nog) niet. En hier laait soms dezelfde discussie op als in Nederland rond zwarte Piet, moet Lucia per sé een blond knap meisje zijn, of kan ze ook donker zijn, of een jongen?

Vorig jaar woonden we nog in het bos zonder veel contacten, dus hebben we alleen tv gekeken (de SVT zendt elk jaar een Lucia concert uit, erg mooi), maar dit jaar konden we het eens meemaken. Op scholen vieren ze het ook wel eens wat eerder / gespreid, zodat broertjes en zusjes wel naar elkaars Luciafeestje kunnen. 


Voor dochters school was het woensdag al, moest ze om 16.30 terug bij school zijn, verkleed en wel. Een kwartiertje later kwamen ze in processie naar buiten, en zongen de Lucia-liedjes die ze hadden geoefend. Daarna was er (alcoholvrije) glögg (soort glühwein) en peperkaka (koekjes met kruiden, beetje als speculaas). 

Straks even lussekatter halen bij de winkel, ben niet zo goed in bakken van gistdeeg dingen. Gisteren al huisgebakken lussekatter op bij de ouderenmiddag van de kerk (daar help ik graag).

Lucia and lussekatter | semiswede

Op YouTube is er van alles over te vinden, zoals Lucia for Dummies (in het Engels), maar een veel mooiere video hier over is bijvoorbeeld deze, van Jonna Jinton

2 opmerkingen:

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!