donderdag 15 februari 2018

Marsma


Een tijdje terug liet ik al zien (HIER) dat ik bezig was met een marsma / marschma. Het woord komt uit de taal van de Saami (Lapland) voor een buideltje voor het naaigerei, ik heb op Instagram ook heel mooie exemplaren van (rendier)leer gezien. De mijne is, zoals er nu veel gemaakt worden in Zweden, van vadmal (een dikke geweven en vervilte stof, die zich laat verwerken als vilt).


Voor dit project heb ik ook zelf het ontwerp getekend, ik heb goed gekeken naar afbeeldingen van moderne marsma voor het model. Er zijn meerdere varianten van, ik koos voor een wat ruimer buideltje, zodat er ook een groter bolletje garen in past voor een haak- of frivolitéwerkje.


De inspiratie voor het borduurwerk komt vooral uit het boek Helenes Yllebroderier. Een prachtig boek van Helene S. Lundberg, met veel inspirerende afbeeldingen. Er staat trouwens ook wel een patroon van een marsma in, maar ik wilde toch net een ander model. Het boek staat nu weer in de kast, maar ik weet wel zeker dat ik dit boek vaker zal gebruiken.


Zoals je misschien gezien hebt in de eerdere post, was de buitenkant al even klaar. Het tussenstuk zie je meestal onbewerkt, maar ik vond het wel leuk daar ook nog wat borduurwerk op te maken.


Het laatste maakte ik de voorkant van het zakje. De kleurkeuze kostte wat hoofdbrekens, maar ik ben wel blij hoe het geworden is. Zweeds borduurwerk wordt vaak gemerkt met initialen, viel me op, maar met 'van den' en 'van' namen vind ik dat niet zo mooi staan, dus ik heb mijn beide voorletters erop geborduurd.


Als voering gebruikte ik een katoenen quiltstofje, ik weet niet meer hoe ik eraan kom of wat voor merk. Het borduurwerk is gedaan met wollen garen. En een Zweeds bandje om het tasje te sluiten.

Al met al was dit een heerlijk project om aan te werken, en heb ik van het hele proces genoten, van het tekenen en bedenken tot de laatste steek. En ik ben heel blij met hoe het geworden is. Dit tasje zal me nog vaak vergezellen bij handwerkafspraakjes bij m'n zus, bij lange autoritten en op vakantiereizen.


11 opmerkingen:

 1. Hallo Corina,

  Ik ben vaak in Zweden geweest, maar nog nooit zo'n tasje gezien, deze is ontzettend leuk,
  ga volgende keer beter opletten.

  groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel inspirerend hoe je er je eigen draai aangegeven hebt. Het is een mooi model, je kunt er echt een werkstukje in kwijt. Schattig borduurwerk. Het lijkt op een Huswif, wat de zeelui bij zich hadden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dit tasje zo mooi geworden, knap gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. I just had DNA done and even though i knew it from genealogy 1/3 of me is from this area. I have alway loved this style are and your marschma is wonderful💖 I will make one in the future 😄

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig Corina, wel een hele creatieve klus om te maken en ik vind de kleuren heel leuk!
  Groetjes,XXX

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een ontzettend leuk naaibuideltje! Gaaf hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo mooi, dat vogeltje op het paardje, ook zo leuk.
  Je hebt me aangestoken of nee liever gezegd geïnspireerd.
  Ik heb gisteren op de beurs ook e.e.a. gekocht, maar ik kan het nog niet zo goed en mooi als jij. Het boek heb ik , bofkomt, via Marktplaats kunnen kopen :) Ja van het tasje ga je veel plezier krijgen, alleen er naar kijken is al leuk :)
  Een heel fijn weekend. Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een geweldig leuk buideltje, leuk van vorm en helemaal super versierd met van alles moois in vrolijke kleuren!
  Fijne dag,
  groetjes van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ontzettend mooi geworden je buideltje. heel inspirerend. Liefs, Mariam

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een lief en handig tasje heb je gemaakt. Inderdaad heel handig als je op pad gaat. groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!