donderdag 28 oktober 2010

Hoe werkt de Knit-Wit


Ken je dit? Dit wordt gemaakt met een apparaatje dat Knit-Wit heet. Die is er in rondjes en vierkantjes. Ik heb er zelf een sjaal mee gemaakt (met de ronde), een giletje (vierkantjes) en gebruik ze ook wel als losse motiefjes (zie label Knitwit/Knifty Knitter).

Dat 'apparaatje' is er, zoals je hierboven al begrijpt, in een ronde en vierkante versie, die samen in een setje zitten, o.a. te koop bij Hobbydoos.


Bovenstaand voorbeeldpatroon wordt gemaakt op de vierkante Knit-Wit. Je draait aan het knopje onderaan, en dan komen de pinnetjes tevoorschijn.


Om je te helpen zitten er donkere pinnetjes op de hoeken en lichtere daar tussen. Zo houd je 'm vast:


Begin op een hoek en houd de draad met je duim achter het pinnetje. Steek over naar het pinnetje dat er diagonaal tegenover ligt (bij de ronde steek je altijd recht over, naar een pinnetje van dezelfde kleur). Ga terug naar het pinnetje waar je vandaan kwam en leg de draad er weer omheen, over het begin van je draad. Hiermee zet je 'm vast. Ga met de klok mee, en leg je draad om het pinnetje rechts naast die waar je als tweede omheen ging en zo verder.


Ga door tot er bij alle pinnetjes twee draden zitten.


Laat een stuk van ongeveer 60 cm draad zitten en knip dan af. Rijg de draad door de grote naald en zoek het midden op (ongeveer).


Steek daar je naald in schuin naar boven, tussen twee pinnetjes. Steek dan weer in hetzelfde midden naar de tussenruimte tussen de volgende pinnetjes en zo rond.


Als je helemaal rond bent geweest steek je nog een keer in bij waar je de eerste keer ingestoken hebt en haal je je naald onder die draad door. Dan ga je naar een hoekje en steek je de naald tussen de twee draden die om een hoekpin liggen.


Trek door en steek je naald onder je draad door, zodat je een soort knoopje krijgt. Ga nu ook weer met de klok mee en doe hetzelfde bij het volgende pinnetje. En zo verder.


Ga door tot je rond bent en steek dan weer in bij het eerste knoopje. Leg daar nog een knoopje - draai aan het knopje onderaan, zodat de pinnetjes naar binnen schieten en je eerste vierkantje is klaar.

Je kunt ze gelijk aan elkaar vast maken, dat hoef je niet achteraf te naaien. Je legt je eerder gemaakte blokje gewoon erop en steekt ook door de twee draadjes van je eerdere blokje + de twee die nog om het pinnetje zitten:


Je kunt 'm gelijk al aan twee kanten vastzetten waar nodig, dan ziet het er zo uit:


Let wel op de voor- en achterkant van de blokjes. Als je er een op legt om vast te maken, leg je 'm met de goede kant op het vierkantje en de achterkant naar boven.

Hier nog even een foto van de achterkant van het strookje:


Heb je nog vragen of opmerkingen, mail me dan via Handwerktuin@gmail.com ! Veel succes en plezier met uitproberen!

7 opmerkingen:

 1. Wauw wat een leuk apparaatje. Nooit eerder gezien.
  Groetjes Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het ook nog nooit gezien, maar je kunt er erg leuke dingen mee maken. Ik hou het in gedachten, wie weet... Erg leuk dat je dit laat zien, want ik weet bijna zeker dat er nog veel meer mensen zijn die dit niet kennen en danken: goh, wat leuk, wil ik ook wel eens doen.. Inspirerend dus! Groetjes, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ziet er bewerkelijk uit, maar de resultaten zijn wel heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit ken ik helemaal niet! Wat ziet dat er leuk uit zeg!
  Mooi hoor!
  Groetjes, Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Corina,
  I have some of these things. So when I get settled in our new place this spring, I will be able to spend time making things with them & you too. It's so nice to know that someone has somethings like I do. Keep creating!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. This is awesome, what a nifty idea to make a scarf with those flowers. I wonder if it would be possible to make on Hana-Ami flower maker (thats what I have lol)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een leuke techniek.
  Het doet me denken,aan vroeger thuis waar mijn moeder en oma ook met alle technieken bezig waren.
  Dat kreeg je bij het tijdschrift handwerken.
  Ik word er blij van.
  Fijne sfeer.
  Groetjes Martina.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!