zaterdag 16 oktober 2010

Piepertjes


In het late voorjaar kon je bij Vreeken Zaden een verzamelpakket van eetbare knollen kopen. Uiteraard zaten daar gewone uien bij, maar ook sjalotjes en nog wat andere vreemde exotische gewasjes. En deze aardappeltjes, de eerste aardappeltjes uit onze eigen tuin. Maar geen gewone aardappels, het schijnt dat ze in België 'truffelaardappels' genoemd worden, of met hun echte rasnaam 'Vitelotte Noir'. Hier in het emmertje komen ze net uit de grond (ja ik weet het, had het al veel eerder moeten doen, er waren er ook wel een paar rot, maar de meeste kon ik nog redden).


Het zijn kleine aardappels met een donkerpaarse, bijna zwarte schil. Maar niet alleen de buitenkant is zo donker, ook van binnen zijn de paars (doet me wel denken aan rode kool).


Vreemd hè, dat zo'n kleurtje eetbaar kan zijn! Ik heb ze in blokjes gesneden en samen met een gewone aardappel voorgekookt en toen met een uitje gebakken.


Kipfiletje erbij, lekkere verse sla (nee, dat niet meer uit eigen tuin), heerlijk! Ik was bang dat ze vooral speciaal zijn vanwege de kleur, maar de paarse aardappeltjes hadden duidelijk veel meer smaak dan de gewone gele. Aangename verrassing!

4 opmerkingen:

 1. Deze kleur aardappels heb ik nu nog nooit gezien, zien er wel lekker uit.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er heel vreemd uit, wel leuk een beetje kleur in de pan!!

  Fijne zondag, --------Els

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel apart en dat dit natuurwonder eetbaar, dat is echt heel leuk.
  Ik vind het een beetje van een Amethist weg hebben.
  Je pannetje ziet er smakelijk uit en hoe je het omschrijft hmmmmmmmmmmmmmm.
  Liefs Chrissie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zijn de koks van de “nouvelle cuisine”, die de aardappel opnieuw uit de vergeethoek gehaald hebben, het ras was bijna verdwenen.

  Kwam de Vitelotte in Frankrijk vaker tegen op de groentenafdeling tijdens mijn vakantie en daar noemen ze hem ''negerin''
  Nou zie ik het nog niet gebeuren dat de paarse pieper in NL op het doorsnee bord van aardappels,vlees en groenten komt te liggen.

  Het is echt zo'n product waar de kok lekker mee kan spelen in de keuken en zijn creative fantasie op los kan laten.

  Ik kwam de paarse aardappel ook eens tegen in zak groentenchips en het paars had door de bereiding een nog diepere kleur paars gekregen, maar of ik nou wortel,auberginne,courgette of een van de andere soorten uit die zak proefden.......het had allemaal dezelfde smaak.

  Jou gerechtje ziet er in iedergeval smakelijk uit en jij proefden de zuivere smaak van je eigen gekweekte Vitelotte.

  Ga je er nog een paar bewaren om te laten kiemen en te poten voor het volgende seizoen?

  Fijne middag!
  Lieve groet,
  Ger
  (enne.....ik ga mijn verhaaltje eerst ff opslaan want ik ben telkens heel het bericht kwijt bij jou blog als ik wil verzenden:-(

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!