maandag 30 mei 2022

Voorjaar in tuin en bos

Vorige week maandag was het heerlijk weer, lekker de hele dag buiten, tuinieren, buiten eten, pret met de hond... en een 'kladdkaka' versierd met eetbare bloemetjes en blaadjes.


Al drie jaar geleden dat ik deze pioen plantte, ik weet dat ze niet van verplaatsen houden, maar elk jaar werd ze groter, en nu zijn er voor het eerst knoppen... spannend... (ik geloof dat ze roze gaan worden, maar zeker weten na al die tijd doe ik dat niet meer...)

En dan zie je elanden uit het keukenraam en die blijven dan ook nog geduldig wachten tot je de klompen aan geschoten hebt en helemaal naar de beek bent gelopen. De ene werd wat nerveus, maar de andere was hier vaker en kent me al. Daardoor bleef nummer twee toch ook staan.

Na een tijdje kijken en fotograferen, liepen ze toch weg. Sorry, ik wilde jullie niet wegjagen. Intussen is alles groen en lastiger te zien of ze er zijn. En het is bijna juni, dan zien we ze haast niet meer. Tot oktober of zo.Lelietjes-der-dalen zijn erg populair hier. En we hebben er meer dan zat in de tuin. Ruikt wel heel lekker als je er langs komt.


 

Trots op dochter als ze een paard (Noorse fjord) krijgt die als eigenwijs bekend staat en ze die toch heel goed kan hanteren.


Vogelouders vliegen af en aan, ergens rond het huis moet een kwikstaart nestje zitten. En de kauwtjes die het grote eksternest in de grote zilverspar in de tuin hebben overgenomen, zijn al uitgevlogen.

Dit is een spannende, kwam het vorige herfst ergens tegen in een tuincentrum, dit plantje zou eetbare besjes moeten geven. Het zag er nogal miezerig uit, maar daar was de prijs dan ook naar. Steeds gekeken na de winter, en inderdaad, er kwamen mooie nieuwe blaadjes en nu ook bloemetjes. Ik ben benieuwd...

De Italiaanse Arum had het moeilijk na de verhuizing uit Nederland, hier waren de nachtjes nog wel heel koud, maar nu komen er toch een soort van bloemen. Ik ben benieuwd of ie straks de winter overleeft...


De rododendron die meekwam is uitgebloeid, maar heeft al nieuwe knoppen gevormd. En die er al stond krijgt al flink dikke knoppen...


Genoeg (on)kruid in de tuin om kruidenboter te maken! (onbekend in Zweden, gek genoeg)


De lupines doen hard hun best.Nog een verdwaalde tulp achter het huis...
Ook in het bos bloeit van alles.


Het vorig jaar in etappes aangelegde perk ontwikkelt zich goed, de meeste planten komen terug na de winter en er bloeit voortdurend wat vanaf de eerste krokussen.


Magisch avondlicht, ik houd van m'n wandelingetjes na het avondeten.

De natuur verrast elke dag weer met het spel van licht en schaduw, kleur en contrast.

Deze foto's zijn van gisteravond, dus weer helemaal bij nu!

4 opmerkingen:

 1. Wat een leuke foto van dochter en hond :-) Wat leuk dat je dochter op paardrijden zit. Ik heb geen verstand van paarden, maar ik zie wel dat ze er heel mooi en recht op zit.
  De natuur bij jullie is prachtig, nog veel plezier in jullie tuin. Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's! Fijn als er steeds weer wat nieuws te ontdekken is in de tuin en de omgeving!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gezellig blog met prachtige foto's zeg............liefs. Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die elanden zo dichtbij, ik vind dat erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!