donderdag 25 november 2021

Rit en molen


Gaan jullie mee een rondje rijden? Stukje richting Halland en dan slaan we een binnen weggetje in. 
Beetje een vreemde rit, als Blogger niet mee wil werken en de foto's liever van nieuw naar oud plaatst in plaats van chronologisch zoals ik ze aanklik...Deze foto's zijn van 14 november, een vrije zondag met een heerlijk rondje rijden.

We waren al vaker langs het bord "Gammelsjö kvarn" gekomen, maar dit keer besloten we dat we nog wel tijd hadden om even een kijkje te nemen.


Het gebouw bleek een stuk groter dan verwacht, meestal komen we bij het volgen van zulke bordjes bij een piepklein watermolentje, maar deze was groot!


Meestal zijn deze gebouwtjes gewoon open, gelukkig hebben we een zaklantaarn op de telefoon tegenwoordig...


Dit was vanaf het begin in 1860 een tol molen. Van oktober tot mei, als het werk op het land het toeliet en de beek snel genoeg stroomde, werd hier graan tot meel vermalen. Als betaling ontving de molenaar een deel van het meel als tol tot deze praktijk in 1915 verboden werd. De molen was nog in gebruik tot 1942, toen het ijs het waterwiel in z'n ijzeren kaken nam. In de jaren 1990 werd de molen in oude staat hersteld en kreeg een nieuw wiel met een doorsnee van 7 meter!
En dan gaan we weer op huis aan.

Weer net voor donker thuis. 1 opmerking:

  1. Heerlijk is dat op zondag een eindje rijden. Wij deden het van de zomer vaak op de avond, maar zo tegen schemer is het prachtig. Er staalt enorm veel rust van je foto's uit!
    Mooie wolkenlucht trouwens ook...

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!