maandag 5 juli 2021

Rondje Halland

 

In Halland zijn diverse bezienswaardigheden aangemerkt als Ekomuseum, eko heeft overigens niks te maken met ecologisch, maar met oude bewoning. Hier een boerderij waar nog wat te zien is over hoe het vroeger ging. Nu was er trouwens niemand, maar toch even leuk rondgewandeld daar. Alle mensen zaten kennelijk op het nabijgelegen strandje - daar gingen we dus maar niet heen.


We hoorden wat gekrabbel op het dak, bleek dat twee eekhoorns in de schuur wonen...Het was wel een beetje warm, afgelopen dinsdag, en na een korte wandeling reden we dan ook maar weer verder richting Svartrå. 


Daar kwamen we bij een mooie oude houten kerk, met wortels uit de Middeleeuwen. Het plafond is beschilderd door Henrik Wibeck uit Varberg in 1777.De preekstoel is gemaakt door Gustaf Kilman (1657-1720) wiens werk veel te vinden is in kerken in zuid-Zweden. 


Hier op de muur zie je nog een stukje van de schildering met Maria uit ca. 1450! Even tijd voor een kleine picknick bij dit hooggelegen kerkje met een schitterend uitzicht.


Weer een stukje verder, naar het volgende bordje...


Dan moet je soms wel over erg smalle landwegjes...
Hier vonden we een klein watermolentje, gebruikt om meel te malen tussen 1800-1918. 

Leuk is dat dit soort dingetjes vaak gewoon open zijn, zodat je ook binnen kunt kijken en wat uitleggen over hoe en waarom dit gebruikt werd.Het rieten dak is in 2001 vernieuwd, de rest is nog origineel.Terug naar de auto en op weg naar een restaurantje dat al een tijdje op de nominatie stond om te proberen.


Mandy's Diner in Älvsered serveert heerlijk eten in een entourage geïnspireerd op de Amerikaanse wegrestaurantjes van de jaren 1950-1960. Was ons allebei aangeraden door collega's, en ze hadden niet overdreven! Het kindermenu werd geserveerd in een kartonnen auto en een beker met zulke auto's, die ook mee naar huis mochten.


Heerlijk dagje uit in eigen omgeving.

4 opmerkingen:

  1. Prachtig zeg wat je allemaal laat zien...............liefs.Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jullie zijn (ook) rustzoekers..., denk ik. Wat een prachtige route maakten jullie; natuur en cultuur met elkaar verweven. Zo leer je steeds meer van je nieuwe land kennen en ik vind het erg leuk om te zien en te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wauw wat een mooie kerk. Als we in Zweden zijn proberen we altijd wel een aantal kerken te bezoeken. Deze is wel heel erg mooi.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!