woensdag 21 april 2021

Slätthults watermolen

 

Al een paar keer waren we langs het toeristische bordje 'Slätthults kvarn" gekomen, en ik weet dat kvarn molen betekent en dat dat hier in Zweden sneller een watermolen is dan een windmolen, dus nu in de paasvakantie maar eens een kijkje genomen. Altijd spannend om zo'n bordje te volgen, soms moet je dan nog kilometers lang onverharde wegen uit slingeren, zo ook nu. Maar ineens zagen we een soort parkeerplaats, zonder auto's, en toen zagen we de watermolen liggen daar beneden. 
Vaak zijn die molens dan ook wel open en kun je even binnen kijken. Wel bijzonder om op zo'n heel oude plek te staan. Afgelopen zomer vonden we de groeve waar de molenstenen vandaan komen die ook hier in die houten kist verstopt zitten. 

Eeuwen geleden waren dit soort molens in de herfst en in de lente volop in gebruik, soms wel echt 24 uur, want dan was de waterstroom op z'n best, en werd er in de boerderijtjes ook continu gebakken, zodat er genoeg brood was voor de hele winter (als alles bevroren was) of de hele zomer (als het water te laag was voor voldoende stroming).


Zo fijn dat er nog van dit soort mooie plekjes zijn waar je corona-proof toch even eruit bent en wat nieuws kunt ontdekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!