woensdag 3 maart 2021

Deken afHij is af! De Corona Knuffel Lapjes Deken. NaantjeKnit begon met dit project vorig jaar in maart toen Nederland in lockdown ging. Twee keer per week verscheen een nieuw patroontje voor een blokje van 15x15 cm, soms iets langer de tijd voor een groter onderdeel, in een steeds wisselende techniek. Alles werd ondersteund door live uitzending op NaantjeKnits YouTube kanaal, waar je ook via de chat op kon reageren. Dat maakte het ook een sociaal gebeuren.


Nu mocht ik ook tester zijn voor dit project, dus nog extra gezelligheid in de messenger groep. Gaandeweg werd het bijna een complete breicursus. Nieuw voor mij waren onder andere brioche (patentsteek), Keltisch kabelen, tuck rolletjes... Maar ook werd mijn tweekleuren breiwerk beter (fair isle) en durfde ik zelf wat lapjes te ontwerpen voor dit project. 


Qua motieven zit er ook heel veel persoonlijks in. Want hoewel de restricties hier in Zweden niet zo streng waren als in Nederland, was, en is het ook hier geen lolletje. Manlief kon wel gewoon gaan werken, zij het met best wat ADV, en dochter kon wel gewoon naar school. Maar ik werk minder, en mijn sociale contacten liepen toch vooral via kerk en vrijwilligerswerk en dat kwam nagenoeg stil te liggen. Bezoek aan familie werd steeds uitgesteld, en hoewel we onze ouders nog hebben kunnen ontmoeten hier tussen de corona golven door, hadden we hen, en de andere familie in Nederland graag vaker gezien. Dus er zit een huisje in, omdat iedereen vooral thuis is, er zitten veel hartjes in voor iedereen die we graag zouden zien. Er zit een stukje zwart in om het nare ook een plek te geven. Maar vooral ook veel kleur, want daar had ik het meest behoefte aan. 


Bijzondere dingen, zoals 75 jaar bevrijding, koningsdag komen langs. Er was ook een woningsdag lapje, maar omdat ik juist werkte op die dag en het hier ziet zo aan de orde was, maakte ik een Zweden lapje in die plaats. Want 2020 is het eerste jaar dat we geen voet in Nederland gezet hebben, of überhaupt niet buiten de Zweedse grens. Maar wel een weekje vakantie in eigen land, waar ook een lap gebreid is, die qua kleuren perfect in het landschap paste. 

Natuur elementen zitten erin, herinneringen aan feestdagen, die wel goed waren al vierden we met ons drietjes. Boter kaas en eieren dat we ook speelden in de sneeuw met een stokje... 

Voor het hele verhaal, met elk blok afzonderlijk, kun je onderaan dit bericht op het label KALwithNana tikken, dan zie je alle berichtjes over deze deken. Het patroon is nog verkrijgbaar via Ravelry en de filmpjes zijn nog terug te zien op Nana's YouTube kanaal. 

8 opmerkingen:

 1. Wonderful! And so many techniques, stitches, variety and diversity all in one place. Good to know there are memories embedded in it, too. 💕

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige deken en de verhalen/herinneringen bij de lapjes maken het voor jou vast extral waardevol.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige unieke deken vol herinneringen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow heel mooi geworden een mooie herinbering aan een bizarre tijd

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw, dat is een mooie deken geworden, heel veel mooie blokken en technieken, echt een eye-catcher :)
  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat is het een prachtige deken geworden! Complimenten!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!