zondag 27 augustus 2017

Vippentorpet


In Zweden bezochten we ook wat museumpjes, waaronder deze oude boerderij. Het is al eeuwenlang in bezit van dezelfde familie. Het heet Vippentorpet en is te vinden in Laholm kommun, in Halland.


Hier woonde het gezin van 7, de knechten mochten hier niet komen. De schilderingen (bonadsmaleri) zijn replica's van wat er oorspronkelijk hing. Deze veelal bijbelse voorstellingen werden geschilderd op katoen. Er tussen hing veel textiel zoals je kunt zien.


Deze versieringen zijn 100 jaar geleden daar neer gehangen en nog nooit van de plek geweest, werd ons verteld. Ik heb helaas het Zweedse woord ervoor niet onthouden.


Men sliep in een soort van bedsteden, en (niet op foto) er was een klein zoldertje achter de schoorsteen, waar de knechten mochten slapen als het heel koud was. Er zat ook een balk ter afscheiding tussen de keuken en het woongedeelte, de knechts mochten daar niet voorbij.Deze ruimte was niet verwarmd, dus werd in de winter weinig gebruikt. Mooi hè, die beschilderde meubels.


Op de achtergrond zie je de aardappelkelder, nu alleen nog bewoond door heel veel spinnen.


Dit zijn van die kleine museumpjes die heel beperkt open zijn, maar echt de moeite waard om te bezoeken. Dit was wel een van de oudsten die we bezocht hebben.

1 opmerking:

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!