vrijdag 17 augustus 2012

De was


Op deze warme vrijdag eens een keer een huisvrouwen onderwerp. Dit zijn wasnoten en die kreeg ik van Marije van het Roerend Goed blog. Zij wilde van haar overvloed aan wasnoten andere ermee kennis laten maken, en deze spontane actie werd gesteund door Nonimorinda's Natuurproducten. Bij de dames die deze noten mochten proberen, was ik ook, zoals je ziet. En aangezien het vandaag veel te warm is voor de meeste huishoudelijke klusjes, en wel perfect weer voor de was, heb ik mijn trouwe machientje maar eens aan het werk gezet.

Normaal was ik (sinds een half jaar of zo) mijn was met de Ecoballs, besteld bij Bespaar Bazaar. Intussen zien ze er iets anders uit zie ik, maar dat mag de pret vast niet drukken. Op zich ben ik wel heel blij dat ik van die chemische parfumluchtjes aan de was af ben. Ik was bang dat ik dat zou gaan missen, maar toen ik later nog een keer het beddengoed had gewassen met  gewoon wasmiddel en ik er 's avonds in kroop - jakkie, nergens voor nodig! En je doet er lekker lang mee, stukken goedkoper dan steeds die dure wasmiddelen kopen.

Maar goed, vandaag dan de wasnoten.


Acht halve noten in het zakje gedaan en dat bij de donkere was in de machine.


Machientje aan op z'n gebruikelijke programma, de was was niet echt vies, alleen niet fris (gek hè met dat warme weer!) Eén t-shirt van manlief had een zwart vlekje (tja, automonteur hè).


En na een tijdje zitten breien, was ie klaar.


Hmm... dat zakje is wel erg verfomfaaid en lijkt bruinige vlekken te hebben, en ik heb direct de was uit de machine gehaald toen hij klaar was. Misschien toch maar goed dat ik er geen lichte was in had zitten?


De was ruikt gewoon niet, net als met de Ecoballs, het zwarte vlekje is wat vervaagd (dat was de ecoballs nog niet gelukt), en de was voelt prettig aan. Dat is wat het meest opvalt, er zat een acryl vestje tussen die zo knisperig hard kan voelen - die voelt nu zo zacht alsof het van heel luxe garen is gemaakt.

Tja, en intussen wordt dan gewoon je plek ingepikt...


Goed, volgende week met een andere was ook maar eens proberen!

4 opmerkingen:

 1. Wat spannend! Ik heb nog nooit van wasnoten gehoord, maar ik ben heel benieuwd naar je verdere ervaringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Corina,

  Hier leer ik nog eens iets...
  nooit eerder van wasnoten gehoord net zo min als van ecoballs,
  zal ook komen dat ik al jaren tevreden ben met de wasproducten die ik gebruik en wat niet onbelangrijk is dat ik zeker weet dat mijn allergie niet de kop opsteekt.
  Maar tijdens het lezen van jou post kreeg ik een helder ogenblik(ja,ja die heb ik ook wel eens;-)moest ik weer even denken aan de nootjes die ik meenam uit Indonesië alweer 15 jaar geleden tijdens onze rondreis over vier eilanden,we bezochten o.a. op Java natuurlijk de Borubudur,Prambanan maar ook de werkplaatsen in Yogyakarta waar de mooiste zilveren voorwerpen met de hand vervaardigd worden.
  Het gesprek kwam al snel uit op het poetsen van het bewerkelijke bewerkte zilver,geen probleem was het antwoord van de vriendelijke man die ons de informatie gaf en natuurlijk ook graag wat verkocht aan de toerist die hun werkplaats bezocht, hij graaide wat in een lade en tussen zijn vingers toonde hij een kleine noot,pakte een tandenborstel en beetje water en een bewerkte zilveren suikerpot,wreef met natte borstel over het nootje wat begon te schuimen en begon toen aan het poetsen van het zilver,je zag het schoner en schoner worden,geen zwarte doek,vieze zwarte handen,geen zilverpoets wat normaal achterblijft op bewerkt zilver en geen poederachtig stof tijdens het uitpoetsen......whaw...wat een natuurlijk wondermiddeltje.

  Ons gezelschap kreeg 3 nootjes in een zakje voor het thuis eens te proberen.

  In al die jaren ben ik nog steeds aan het eerste nootje bezig en het werkt nog prima bij de poets van theelepeltjes en zilveren sieraden,na gebruik laat ik het drogen en het gaat in het zakje bij de andere twee.

  En nu weet ik haast zeker dat wij het hier over het zelfde nootje hebben waarvan jij met de doppen de was doet en ik met noot het zilver poets.
  Op het mooie papieren zakje staat tekst in 3 talen waaronder Nl, tropical fruit of Lerak

  ik Google,
  Lerak
  Latijnse naam: Sapindus rarak
  Familie Sapindaceae

  Verder lees ik dat de noten nog veel meer goede eigenschappen hebben.

  Fijn weekeind.....enne.....als jij die Filos nou eens breien gaat leren kan die wanneer jij bezig bent en hij jou plaatsje inneemt gewoon doorgaan met de rondbreinaald;-)
  Liefs,
  Ger  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had er nog niet eerder van gehoord. Ben wel benieuwd hoe het met de lichte kleur was afloopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb er wel van gehoord,maar nooit geprobeerd. Ben benieuwd naar de volgend was van je.
  Ik heb gezien dat je met de Lavinia bent begonnen.
  Ik heb me er nog niet aan gewaagd

  groetjes, Lilly

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!