maandag 8 juli 2019

Apladalen (Värnamo)


Nu het juli is, gaat alles weer open. En hoewel ik een baan heb, willen we toch wel het een en ander gaan bekijken in de omgeving. Gelukkig werk ik onregelmatig, zodat er nog wel tijd over blijft.


Dit weekend belandden we in Apladalen, het grotere hembygdspark in Värnamo. Een soort openluchtmuseum, maar dan niet op de schaal van die in Arnhem. Hier in Zweden heeft bijna elk dorp wel zoiets, soms maar één gebouwtje, soms wat meer. De meeste zijn het grootste deel van het jaar dicht, maar in de zomer komt alles tot leven.


We waren hier al wel eens geweest, toen alles dicht was, en met een kerstmarkt, toen waren de huisjes wel open, maar stonden alle spullen aan de kanten om ruimte te maken voor de standhouders.


Maar nu was alles open op de normale manier. Dit huisje was een 'prästgård', een priester moest vroeger ook in z'n eigen onderhoud voorzien en had een boerderij om van te kunnen leven.


Dit is het grootste gebouw in Apladalen en staat vol met mooie oude spullen.Ook het een en ander aan textiel. De benedenverdieping is ingericht als woon/werk vertrekken. De bovenverdieping meer als tentoonstelling.Ook goed vertegenwoordigd was bonadsmåleri, schilderwerk op een doek, dit zie je meer in de regio, deze doeken werden vooral met kerst of andere hoogtijdagen opgehangen en daarna weer zorgvuldig weggeborgen in hun kist. Meestal bijbelse voorstellingen, zoals hier de bruiloft te Kana:Op de bovenverdieping kun je zien hoe het er dan uitziet als het ophangt. In Unnaryd zit er ook een museum van en kun je ook af en toe workshops volgen om zelf zo'n schildering met ei-tempura te maken. We zijn daar wel eens geweest, maar ik kan nu zo gauw niet vinden of ik daar ook iets over geschreven heb.Yllebroderi, oftewel wolborduurwerk, mooie wanten!

De hoekige kraag had een randje van frivolité. Mooi ook de merklappen, vooral de gebreide versie, super fijntjes!Reconstructie van de streekdracht. De man had mooi fijntjes gebreide sokken aan, zouden we nu beslist damesachtig vinden.Een verzameling kleine werkplaatsjes.

En een nog ouder huisje, van de tijd voor de rode huisjes.
En een 'markthuisje' waar handwerkers kun spullen verkopen, na een tijdje wisselt dit, en staan er andere verkopers in.
Alles gelegen in een mooi park/bos, met een grote speeltuin waar dochter zich prima vermaakt heeft.We hadden wel regelmatig buien, gaf wel indrukwekkende wolkenluchten, ook onderweg naar huis nog.


5 opmerkingen:

 1. Dit is een schitterende hembygdegården dank je dat ik even zo mee kon genieten Fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi! Dankjewel voor de fotoserie. Dit is genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi zeg, de omgeving, het textiel en het handwerk. Jullie zullen wel genoten hebben. Wat leuk dat je al een baan hebt. Mooie foto's van een prachtige omgeving. Fijne week, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit was weer een fijn uitje zo te zien. Leuk om te zien hoe het handwerken door de jaren zich ontwikkeld heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig om dit allemaal te bekijken!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!