vrijdag 4 maart 2011

Flora


Jaren geleden ben ik al begonnen aan dit wandkleed, bijna gelijk toen ik het lentekleed van de workshop met Gemma Annink af had. Ik studeerde toen nog Romeinse geschiedenis, en voor de afstudeerscriptie had ik een boek nodig die deze Romeinse muurschildering als voorkant had. De afgebeelde dame is Flora of Primavera, oftewel de personificatie van de lente, die alles laat bloeien zodat het straks vrucht kan dragen. De originele muurschildering bevindt zich in het Nationeel Museum van Napels, maar ze werd gevonden in Stabia.


Hier is dat origineel:
(Het boek heet trouwens Perpetua's Passie (/Perpetua's Passion) van J.E. Salisbury, over een vroeg-christelijke martelares. Hierdoor ben ik meer geneigd haar de associëren met de sterke persoonlijkheid van Perpetua, die samen met haar slavin Felicitas in de arena eindigde.)


Ik vond het geweldig om te doen, eerst lekker prikken met de viltnaald, daarna nog een keer vastnaaien met onzichtbare steekjes op de dunnen achterkantstof. Ik was ook al een heel eind gekomen:
Maar het bleef hangen op de afwerking, en twijfels of het wel echt goed was. Intussen weer een paar jaar verder en wat meer ervaring en misschien ook wel lef... Woensdag was mijn eerste extra vrije dag, en ik besloot die gelijk goed te benutten en verder te gaan met dit kleed. Van tevoren had ik op de vliering al een stuk stevige meubelstof voor de achtergrond uitgezocht en het flanel klaargelegd.
Toch heb ik de stofjes woensdag eerst nog even opzij gelegd, en verbeteringen aangebracht, met name de rug en de witte stola hadden aandacht nodig. Daarna begonnen met de flanel vast te naaien (met de naaimachine) aan de achterkant en een begin te maken met de voorkant. Vandaag 'm dan eindelijk afgemaakt. 
Wat nog extra bijzonder is aan dit wandkleed is, dat ik uitsluitend wol heb gebruikt die ik zelf als vuile vacht heb gekregen. Ik heb dus alles zelf gewassen en geverfd. Ik heb twee soorten gebruikt, gewone witte texelaar en voor het groen de blauwe texelaar, wat kleurt dat mooi als je het verft, hè? 
Ik vond het fantastisch om te doen, maar ik ben nu wel blij dat ze af is. Niet alleen omdat ik er stiekem best een beetje trots op ben, ook omdat ik al een tijdje rondloop met plannen voor een volgend wandkleed, waar ik van mezelf niet eerder aan mocht beginnen dan dat deze af was...


Ik ben zo benieuwd wat jullie ervan vinden!

11 opmerkingen:

 1. O, Corina, dat is echt prachtig! Wat een kunstwerk! Schitterend!
  ♥ Barbara ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 2. i love your blog so much.))*

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb echt een tijdje zitten kijken ondertussen zo ongeveer mompelend: o, wat mooi!!

  groetjes, Gera

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Corina wat ontzettend mooi gemaakt. BEELDSCHOON !!

  Een fijn weekend lieve groetjes Ilonka

  http://amigurumi-paradijs.clubs.nl/
  http://ilonka-ilonkasbreistolpje.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoe krijg je het gemaakt?!! Heb het beeld eerst een maximaal uitvergroot. Pff... heel knap gedaan. Daar mag je trots op zijn! En nu lekker op naar het volgende kleed! Kun je deze nog overtreffen, denk je?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jeetje,ik heb weinig met "echte" kunst maar ongelooflijk goed hoe jij deze muurschildering door middel van vilten hebt weten na te maken.
  Een meer dan perfecte kopie als je het mij vraagt.
  Om eerlijk te zijn is de wol versie vele malen mooier dan de geschilderde.
  Wie is hier nu de echte kunstenares? Nogmaals compliment hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wowzie! This is incredible. Just a beautiful job, really!
  xo,
  Sena

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb er geen woorden voor.
  Met open mond heb ik je verhaal gelezen, niet te geloven, wat een Beauty.
  Zelden zag ik iets wat me fascineert Corina.
  Je hebt jezelf overtroffen, ze is nog mooier dan de kaft van het boek.
  Ik wou dat ik even naar je toe kon komen om haar in het echt te bewonderen.
  Ik zou dit dolgraag willen leren, inclusief het wassen en verven van de wol.
  Wouwwwwwwwwwwwwwwwww wat een Kunstwerk met een dikke hoofdletter!!!!!
  Knuffels Chrissie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. I'm a Latin teacher/tatter and found you via the 25 motif blog. Your Flora is absolutely STUNNING. I've seen the original many times and have a large poster in my classroom- it's my favorite. You have truly captured the spirit and loveliness of the original.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!