vrijdag 21 september 2012

Textiel in Karlshamn


Tijdens ons verblijf in Zweden brachten we een bezoek aan het leuke stadje Karlshamn, waar ook een museum is. De ingang was bescheiden, er zat niemand achter de balie... uiteindelijk vonden we iemand en toen we in het Engels lieten weten dat we het museum graag wilden zien, konden we afrekenen, en stuurde hij iemand die de lampen aan ging doen...


Lazen we later terug in de stuga de folder... bleek het museum eigenlijk al dicht (na 31 augustus is het seizoen in Zweden voorbij, en is er heel veel dicht). Aha, vandaar! Maar we waren blij dat we toch mochten kijken. En ook al waren ze er bezig, ze attendeerden ons hooguit op iets waar we nog niet geweest waren.


De bescheiden ingang deed ons niet vermoeden dat het museum een aaneenschakeling was van gebouwen en gebouwtjes en er overal, verdeeld over meerdere verdiepingen, vanalles te zien was. En ik moet zeggen, alles was ook even mooi, we kwamen niet uitgekeken!


Helaas moesten we op een gegeven moment gaan rennen, vanwege de parkeermeter - we hadden er nog makkelijk een paar uur meer door kunnen brengen. We hopen het ooit nog eens over te doen!


Er was zo ongelooflijk veel te zien, uit het dagelijks leven van de Zweden in Blekinge van vroeger, maar ook prehistorische vondsten, voorwerpen uit allerlei beroepsgroepen en natuurlijk ook heel veel handwerk in de brede zin van het woord, houtsnijwerk, textiel... en alles even mooi.


En ook mooi en afwisselend opgesteld. De teksten waren alleen in het Zweeds, maar goed, met wat we zagen en de foto's erbij soms van spullen in gebruik maakte wel duidelijk wat het is. En intussen begrepen we ook al wat meer woordjes Zweeds.


Dit soort dingen waren erg populair voor kerst. Later zagen we er in Karlskrona's museum nog veel meer.


Af en toe kwamen we ook wat van kantklossen tegen, wat kantjes, en dit als enige kussen.


En nou is dit allemaal slechts een kleine selectie van de foto's die ik maakte in dit museum. En natuurlijk heb ik niet alleen textiel op de foto gezet, maar dat is wel wat ik jullie wil laten zien.


Voor deze kast heb ik natuurlijk ook een tijdje staan lekkeren, zulke mooie geweven, geborduurde, gebreide en gehaakte spullen lagen hierin.


Op naaimachine gebied was Husqvarna natuurlijk het meest vertegenwoordigd.


Het meeste kantkloswerk was bescheiden wit, op deze muts na:


Spinnenwielen en haspels op zolder:


Er was ook nog een zaaltje met bruidskleding, de meeste met de foto erbij van toen het gedragen werd. Zoals dit, uit 1922.


De gebouwen waren rondom een binnenpleintje gesitueerd, en meestal gewoon aaneengesloten, we hadden er geen idee van dat we door zulke huisjes heen stiefelden.


Maar ook hier waren we doorheen gekomen (die foto van het binnenpleintje aan het begin is gemaakt vanaf een van die ramen hier boven).


Nou nog eentje dan van Karlshamn zelf, en dan zijn de foto's en reportages van ons verblijf in Zweden afgesloten...


10 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke foto's! Prachtig. En wat een geweldig verhaal dat ze de lampen voor jullie aan moesten doen :) Er is dus voor jullie uit iemand door al de gebouwtjes gestiefeld om dat te regelen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We genieten heerlijk mee via de foto's, alsof we er geweest zijn. Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om dit weer te zien. Wij waren er dus in mei, toen was het er ook heel stil. De zolder hebben we denk ik overgeslagen want die kan ik me niet herinneren. Ik vond het ook een heel mooi museum.
  Fijn weekend,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat geweldig, je maakt het land zo verschrikkelijk aantrekkelijk dat ik zo mijn koffertje zou willen pakken!
  Hartelijk dank dat we met je mee mochten op museumbezoek, en dan ook nog door een gesloten museum, ik voel me mede-vereerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wauw, ik zou zó m'n koffers pakken en erheen gaag zeg. Het één nog mooier dan het ander.

  Zweedse kerstspullen zijn zo leuk!

  Groetjes
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig zeg, wat een mooi museum.
  Dat kastje zou ik best willen bezitten.
  Ik ben geen museum mens, maar hier zou ik stiekem toch wel eens ff willen neuzen.
  Knuffels Chrissie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dankjewel voor het laten meegenieten! Wat ontzettend mooi allemaal! Misschien moet ik toch maar eens die kant op. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooie foto's Corina !! Ik kan me ook helemaal verliezen in musea als dit .
  Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een heerlijk museum! Helaas heb ik dat niet gezien toen wij er waren, maar we hopen er nog eens heen te gaan, dus dit kom in mijn boekje! Bedankt voor de prachtige foto's
  Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nu zie dat je hebt genoten, heb nog veel te zien, maar dan is het fijn dat ik door een andermans web-site toch mee kan genieten, want helaas de afstanden hier in Zweden zijn te groot omdat even in een dagje te doen.
  Fijn weekeinden joke Zweden

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!