dinsdag 31 mei 2011

Sneak Preview


Ik heb even geen 'affe' dingen te laten zien, ik ben met twee clubcrea's bezig van verschillende clubs, en het is natuurlijk niet leuk dat al te veel van te laten zien voor het af is. Hier kun je even gluren wat het gaat worden. Wordt vervolgd!

maandag 30 mei 2011

Ruchessjaaltje breien (breien met bandjesgaren)


Regelmatig word me gevraagd of ik uit wil leggen hoe je die ruchessjaaltjes maakt. Het lijkt heel ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Ik brei ze met sokkennaaldjes, die zijn wat korter. Het kan natuurlijk ook met lange naalden, maar je breit slechts 3 steken, en dus moet je dan heel vaak de naalden draaien en dat gaat met die korte sneller dan met lange. Je hebt dus nodig: een bol bandjesgaren en een setje breinaalden, ik pak meestal ongeveer dikte 3.




Het opzetten is heel simpel, je prikt je naald door het bandje. De eerste steek zet ik vaak wat dieper, dan valt het begin van je garen mooi onder de volgende laag.




Het enige waar je op moet letten is de krulrichting van je draad en of er een boven- en onderkant aan zit of niet. Dit garen van de Lidl heeft dat niet. Bij ander garen moet je soms je beslissing of je van de buitenkant van de bol breidt of vanuit het midden van de bol laten afhangen van hoe het garen opgedraaid zit. Gek genoeg kan dat bij bollen van hetzelfde merk toch verschillend uitpakken!


Hier staan de drie steken op in de goede richting:




Voor een smal zomersjaaltje zijn drie steken voldoende. Bij drie steken heb je bij de meeste bollen ook voldoende lengte uiteindelijk om 'm een keer om je nek te kunnen slaan.


Goed, dan gaan we insteken, net als bij gewoon breien:




Waar het dan anders wordt, is bij het omslaan van je draad. Normaal sla je natuurlijk je hele draad om je naald, maar dat gaan we nu niet doen.




Je slaat een stukje band over en prikt 'm dan aan je naald.




Je gaat net zo verder als bij gewoon breien, dus je haalt je naald met je nieuwe steek onder de andere door, laat je opzet steek dan van de linker naald glijden, en je eerste steek is gemaakt:




Maak net zo de andere twee steken. Sla wel steeds een stukje band over, hoeveel je overslaat bepaald hoe 'hard' je sjaaltje ruches vormt. Doe je het te strak, dan wordt ie bijna recht. Hier zie je de eerste naald van bovenaf:




Maak steeds het bandje wat rechter tussen je vingers van je rechterhand. Zorg dat het bandje niet draait.


Bij de volgende naald ga je gewoon de bocht om met je garen:




En zo ga je door tot je garen op is of tot je de gewenste lengte hebt bereikt. Steek niet te diep. Het lijkt even klungelen in het begin, maar het zal steeds gemakkelijker gaan. Afkanten zoals bij gewoon breien is natuurlijk wat lastig, je kunt ook de laatste drie steken met naald en draad vastzetten. Neem dan ook het puntje mee, zodat die aan het uiteinde ook netjes onder de op een na laatste ronding valt.


Mocht je wel zo'n sjaaltje willen, maar geen zin hebben in zelf breien, ik heb er nog in de webwinkel!


veel succes!

vrijdag 27 mei 2011

Stekenmarkeerders en update kantbreiwerk


Ik heb zo'n schik met m'n zelfgemaakte stekenmarkeerders, dat ik er nog een hele rij op dezelfde manier gemaakt heb voor in de webwinkel. Erg leuk om te doen en bij wijze van uitdaging heb ik ook eens wat andere kleurtjes gebruikt dan jullie van mij gewend zijn (al zit er natuurlijk wel wat naturels tussen). 




De stola gaat nu lekker, ik ben voorbij het punt waar het steeds fout ging, en nu gaat het prima. De lifeline is weer 10 naalden opgeschoven naar boven (je ziet 'm net onder de naalden) en het patroon komt al mooi tevoorschijn. 


Hier nog een keer het middenmotief:




Het valt niet mee om de kleur goed op de foto te krijgen, maar dat komt er aardig dichtbij:

donderdag 26 mei 2011

Kippennieuws


Ja, waar staan onze brahma-dames nu toch naar te kijken...


Wat ze zagen is dit:




Dit is wat ze zagen: een stelletje Isa Brown-dames. Gisteravond opgehaald via Marktplaats. Tja, niet het meest spectaculaire ras, eigenlijk zijn het gewone legkippen van het soort dat ze in de grote kippenbedrijven ook hebben. Maar wij vonden ze wel geinig, en met het goede leven dat ze hier zullen hebben gaan ze vast wel wat langer mee.




Al rap liepen ze samen te pikken naar heerlijke graantjes.




Eh... Spooky, graantjes zijn voor de kippen, jij kunt beter een muis gaan vangen hoor! Ze proefde er echt van, maar vond het toch niet wat. Ja, die kipjes tokten zo overtuigd dat het lekker was, dat je het geloofde, hè.




Juist ja, voor hen zijn de graantjes!




Toch hadden die katten het goed door dat er nieuwkomers waren. Molly zit het eerst eens even rustig te bekijken. Filos maakt zich er wat minder druk om, hij komt bij mij op de bank zitten kijken.




De brahma's zijn er nog niet zo heel erg van overtuigd dat het gezelliger is met twee extra kipjes. Die kleine zijn ook veel pittiger dan de brahma dames, ze hebben gelijk de leiding overgenomen, lijkt het wel. Ze pikken best van zich af. Gisteravond ontsnapte er ook al gelijk een, erg fijn. Die hebben we dus goed gekortwiekt. 


Toch was ik wel een beetje bezorgd of ze er nog zouden zijn als ik thuiskwam, maar gelukkig was dat geen probleem, en heeft de zwarte brahma (blackie voor het gemak) toch haar eitje gelegd. Die gele brahma heeft nooit een andere naam gekregen dan 'die gele' en voor de Isa's moeten we nog benamingen verzinnen... Suggesties?

woensdag 25 mei 2011

Rood



Het is de laatste tijd wel veel rood op mijn blog, en ook vandaag weer. De beloofde tas is af. Op de rol keek deze zpaghetti-kleur best wel druk, maar verwerkt valt het reuze mee. Op veel blogs zie ik eigenlijk alleen zpaghetti in effen neutrale kleuren, en dan vind ik het juist weer leuk om voor andere kleuren te gaan. De bloem is half gehaakt, half geknoopt. Het tasje zelf was al even af, maar vandaag ook voorzien van voering. 




Het patroon voor de tas komt van de site van Hoooked en heet Vengtimiglia. Ik heb het wel iets anders gedaan, maar dat maakt niet zo heel veel uit. Dat is het leuke van dit spul, je kunt je er aardig mee uitleven.


Handig hè, zo'n kippenren:




Ook in de pannen was het vanmorgen al vroeg rood:




Ik had weer een 5 liter emmertje aardbeien uit eigen tuin, helemaal vol. De mooiste bewaard in het schaaltje voor op een beschuitje, een pannetje kleintjes gestoofd voor over de vla en de rest tot sap gekookt. Aangemaakt met een beetje water is dat een heerlijke limonade!

dinsdag 24 mei 2011

Toiletrolhoedje


Vorige week is deze bestelling op de post gegaan, een toiletrolhouder in de vorm van een hoedje voor op de hoedenplank van een rode jaren 70 auto. Het bolletje bovenop was op speciaal verzoek, evenals de kleurstelling. Best grappig om er weer eens een te maken. Hij is gearriveerd en heeft z'n plekje gevonden.

maandag 23 mei 2011

Blok 16 streepjes


Dit is het eerste blok van de laatste rij al weer van de Arsenic & Old Lace Afghan! Dit patroontje heet 'Carlisle stripe' en is een variatie op de eerder gebruikte Railway Stitch. Het breit niet moeilijk en na een tijdje ken je het uit je hoofd. Het patroon is keerbaar, maar voor- en achterkant zijn niet gelijk. Je vindt Mary Ellen Langieri's origineel hier en hier volgt weer de vertaling:


Zet 45 steken breiend op, dit is belangrijk want deze methode maakt het steken opnemen straks voor de rand makkelijker. Brei met naalddikte 5 en brei 4 naalden in gerstekorrel (1 steek recht, 1 steek averecht). Brei de volgende naald 40 steken, maak een steek bij door een achterwaarste omslag en brei de laatste 5 steken in gerstekorrel (46 steken).


Naald 1 (verkeerde kant): 5 gerstekorrel, 1 averecht, (2 recht, 1 averecht, 1 recht, 1 averecht) 7x, 5 gerstekorrel.
Naald 2 (goede kant): 5 gerstekorrel, (1 recht, 1 averecht, 1 recht, 2 averecht) 7x, 1 recht, 5 gerstekorrel
Naald 3 (verkeerde kant): 5 gerstekorrel, 1 averecht, (1 recht, 1 averecht, 2 recht, 1 averecht) 7x, 5 gerstekorrel
Naald 4 (goede kant): 5 gerstekorrel, 1 recht (2 averecht, 1 recht, 1 averecht, 1 recht) 7x, 5 gerstekorrel.


Herhaal naald 1-4 tot de gewenste lengte is bereikt, ik kwam op 60 naalden in patroon. Brei de volgende naald 40 steken gerstekorrel, 2 recht samenbreien, 4 steken gerstekorrel. Brei dan nog 4 naalden in gerstekorrel en 8 naalden ribbelsteek (alles recht) en je bent klaar voor het volgende blok!



Succes met breien, als er wat is dan hoor ik het wel, en vooral: veel breiplezier!


vrijdag 20 mei 2011

Zpaghetti sieraden


Al een tijdje was ik van plan weer eens een tasje te maken van zpaghetti (van Hoooked), ik had nog wel een voorraadje staan, het patroontje stond al op de ereader en nu het we op de MooiHandwerkClub 'allemaal' een tas maken, ben ik er toch maar eens aan begonnen. Je weet nooit precies hoeveel je nodig hebt en hoever je komt met wat er op zo'n 'bol' zit, dus ik had al een combinatiekleur in gedachten voor het geval ik niet uit zou komen. 


Nou viel dat gelukkig mee, ik had zelfs nog wat over. (Je vraagt je natuurlijk al lang af waarom ik over een tas klets als er een heel andere foto boven staat...) En op diverse blogs zag ik intussen al van die leuke sieraden van zpaghetti, en dat leek me leuk om eens te proberen. Ik had maar zo'n klein beetje over dat het niet te moeite was om dat te bewaren, vond ik. En omdat de tas nog gevoerd moet worden en daarom nog niet helemaal af is, eerst maar dit. Uiteraard worden de foto's gemaakt met hulp van mijn charmante assistente:




Nog even alles afzonderlijk:







En van de allerlaatste stukjes de armbandjes:




Het is erg lastig op de kleur goed op de foto te krijgen, ze lijken witter dan ze zijn, het lichtste kleurtje is echt wel crème en het rood een soort van antiek rood, met wat goudgeel en bruingrijs.


Wat is dat zpaghetti toch leuk spul om mee te experimenteren. De sieraden staan intussen in de webwinkel. Het grappige is ook dat het aanbod zo snel wisselt. Daarmee zijn dit unieke dingetjes, die ik niet meer na kan maken in deze kleuren. Intussen heb ik de koffie op, is de wasmachine bijna klaar en als dat buiten hangt, ga ik gauw weer verder met de tas!



donderdag 19 mei 2011

Verse oogst


Al een week eet ik verse aardbeien uit eigen tuin, dit was mijn oogst van gisteren. Teveel om zomaar even op te eten. 




Het ene moment nog aan de pol, het volgende moment in de pan:




Deze keer heb ik er sap van gekookt (nee nog niet echt geproefd).


Dit is wel het eerste jaar dat de clematis en de roos (zoals gepland) samen bloeien, prachtig hè.




Het is de roos 'Paul's Scarlet Climber' en clematis Montana 'Grandiflora'. 




En 's avonds aten we... andijviestamppot (of stimpstamp zoals we dat vroeger noemden).


Dit roosje dat ik in het najaar plantte, bloeit ook:




Dit is zo'n roosje waar rozebottels aan komen die de moeite van het oogsten waard zijn (de naam ben ik even kwijt).


En de vlier die ik dit najaar kocht, bloeit nu ook (Sambucus nigra 'Black Lace')




Ik weet dat ik hier al thee van kan zetten of er anderszins mee kokkerellen, maar om dat nu gelijk van de eerste bloesem al te doen... dat vind ik toch nog zonde. De bessen straks (als die eraan komen) ga ik natuurlijk wel verwerken, en misschien volgend jaar ook wat van de bloesem.


Tja, het is veel werk, zo'n tuin, maar dit soort vondsten maakt het dan echt wel weer de moeite waard!

maandag 16 mei 2011

Terug


Net terug van een lang weekend in de Pfalz, wacht dit leuke pakketje op me in de brievenbus. Gave sjaal hé, gekregen/gewonnen van Sascha's Hobbyblog, ze had er een give-away mee. Heel toevallig in een kleur die bij mij bij heel veel kleding past, ik hoop 'm zeker veel te gaan dragen!


We hebben het heerlijk gehad, en het ook nog redelijk getroffen met het weer, af en toe wel regen, maar niet echt natgeregend en toch heel veel gewandeld in de bossen:




En gereden door het prachtige en afwisselende landschap (ja die wolk links was een pittige hagelbui, kwamen we achter, gelukkig zaten we in de auto!)




Nu eerst maar eens jullie blogs en de clubs bijlezen, handwerken komt daarna wel weer...

zaterdag 14 mei 2011

Sjaaltje


Vanmorgen nog lekker in het zonnetje zitten guimpen, en dat leverde dan dit sjaaltje op. Het is zo leuk om te doen! Ik heb ook al een groter patroon liggen voor guimpe-haakwerk. Thuis toch maar eens in de voorraad duiken er is vast wel iets te vinden. Maar goed, nu brengen we het weekend door in 'die Pfalz', dus dat komt daarna wel weer. Toch nog lekker een 'affo' dit weekend. Enne... na dit weekend weer thuis, zal ik wel weer blogs bijlezen... 


Verder heb ik het 16e blok van de Arsenic & Old lace afghan bij me (lekker beginnen aan een nieuwe strip, dus niet al te veel mee te nemen) en een borduurwerkje. Zo heel veel komt er trouwens niet van handwerken, we hebben al heel wat kilometertjes gewandeld, heerlijk!


Hier nog een fotootje die de kleur wat beter weergeeft:



woensdag 11 mei 2011

Kantbreien en hulpmiddeltjes


Al weer een tijdje geleden begon ik aan deze stola, maar nog niet al te ervaren en na 4 keer uithalen en weer bij het begin beginnen... gaf ik het op. Nu de patroontjes van de Arsenic & Old Lace Afghan zo lekker gaan, begon het toch weer te kriebelen om dit weer op te pakken. Ook begon ik te snappen wat er nu steeds mis ging. Dit patroon is vertaald uit het Duits (in de Anna), maar niet al te zorgvuldig. Misschien wel voor ervaren kantbreisters, maar volgens het bijbehorende artikel zou dit voor beginnende kantbreisters wel te doen moeten zijn. Nou, dan hadden ze wel de termen goed moeten vertalen, bij een steek stond bijvoorbeeld: 1 steek afhalen, 2 steken breien, afgehaalde steek overhalen, met mijn boerenverstand had ik niet bedacht dat ze bedoelen dat die 2 steken sámengebreid moeten worden... vandaar dus dat ik steeds een steek over had...


Nu nóg voorzichtiger en met stekenmarkeerders op de naden tussen de verschillende patroondelen. Als ik nu een fout maak, kom ik daar eerder achter. Alleen vond ik deze stekenmarkeerders niet echt handig werken, ze vallen er makkelijk uit, en ik had het idee dat ik later in het breiwerk kon zien waar ze gezeten hadden. Daarop in de voorraad gedoken en zelf stekenmarkeerders gemaakt die ik gewoon aan de naald kan hangen op de plaats waar ze horen. (Ik had dat wel geprobeerd met die plastic gevalletjes, maar die ben je dan al kwijt voor je de naald uit hebt!)




Nog even van dichtbij:




Dit werkt stukken handiger. Inmiddels ben ik weer bij naald 32, en in 33 ging het steeds fout, dus nu eerst een 'lifeline' (reddingslijn) geplaatst. Ik ben met een stevig garen en een naald onder alle steken op de naald door gekropen. Mocht er iets mis gaan, kan ik mijn breiwerk uithalen tot op deze draad, de steken weer op de naald zetten en vanaf daar weer beginnen.




Zie je de draad langs de naald lopen? En je ziet gelijk nog het derde hulpje, een 'toerenteller'. Omdat het werk soms ook best een tijdje kan blijven liggen, kan ik op de teller snel zien waar ik gebleven ben en dus ook waar ik weer moet beginnen. Nou, met al deze hulpjes zal het nu toch wel eens goed komen met de stola, toch?