vrijdag 17 mei 2024

Temperatuur week 19

Week 19 was beduidend frisser zoals je ziet, een paar nachten dicht bij het vriespunt en drie dagen waar het maar amper boven de 10 uit kwam.


Hemelvaartsdag is gemarkeerd met een H. 

Gelukkig is het nu weer warmer.

 

woensdag 15 mei 2024

Een ritje

Jullie hadden de foto's van zondag nog tegoed, in de ochtend een boswandeling...

Veenpluis...





De Elstar heeft super veel knoppen!


Na de lunch reden we een rondje met de cabrio, richting Gryteryd en daar de provincie uit, Halland in.


Genieten al dat prille groen! Ook al was het met 19-20 graden aan de frisse kant.






We belandden in de buurt van Slöinge, en als je Slöinge zegt, zeg je sia glass... Oftewel ijs. Toch maar even gaan proeven dan, we hadden er al zoveel over gehoord. Ze hebben zoveel keus, veel meer dan wat er van dat merk in de supermarkt ligt. Niet heel goedkoop, maar je krijgt flinke bollen ijs. En ze hadden zelfs een stukje gras met waterschalen voor honden en de mogelijkheid de lijn even vast te maken. Super! Behalve een ijssalon hebben ze ook een winkel waar je ijs voor thuis kunt kopen.








1 mei en Hemelvaartsdag zijn vaak dagen dat de koeien weer naar buiten gaan. Meestal zijn er verschillende evenementen waarbij je kunt kijken, bij boerderijwinkels bijvoorbeeld.


Lekker thuis buiten eten en nagenieten...

dinsdag 14 mei 2024

Bezig met...

 


Ik dacht heel optimistisch dat ik dit wel klaar zou hebben... nou ja, dan maar een work in progress plaatje vandaag, en volgende week is ie vast klaar...

zondag 12 mei 2024

Week 19, bloesem en meer

 

Nu gaat het snel in de tuin en in de natuur ook trouwens. Het krentenboompje bloeit, net als veel wilde bloemen zoals deze knollathyrus, in Nederland op de rode lijst, maar hier overvloedig aanwezig. Kinderen leren op school al dat je deze bloemetjes kunt eten, smaken een beetje zoetig, naar rauwe erwtjes.



Reeën zien we bijna dagelijks, in het bos bij huis of onderweg. En nu ook even wel wekelijks een eland. 


Deze foto's zijn van woensdag, even tijd tussen het werken en dochters schoolfeest door.



Daslook

Donderdag, Hemelvaartsdag, frisjes en bewolkt.




Een openlucht kerkdienst met daarna een wandeling, nou ja, meer een autorit met regelmatig een stop en een interessant verhaal van de lokale historische vereniging. 


Zie je achter dat bordje door de bomen de trap/fundament? Daar stond vroeger een huis, maar intussen staat dat huis ergens anders. Dat gebeurde vroeger regelmatig in Zweden, dat je je huis meenam als je verhuisde. Verblijf je in een oude stuga, kijk dan of je letters en cijfers op de balken ziet... Dan is het huis vrijwel zeker verplaatst.


Vrijdag begon ook bewolkt, eerst in m'n eigen gemeente gewerkt en daarna naar de stage, we hadden een bijeenkomst van de naai vereniging van Torskinge. Ik mocht de inleiding doen, gezellig clubje, bij een van de leden thuis in Slättö. Zo kom je nog eens ergens. Intussen kwam de zon erdoor en kwamen er nog een paar foto's onderweg naar huis.



De hond uitlaten is ook een stuk aangenamer met mooi weer...









Hier nu bloesem tijd...






Zaterdag prachtig weer en zowaar allemaal vrij.


Zo mooi als dat nieuwe groen. Even inzoomen op die bult daar... Een kraanvogel. Nu zien we ze vaak alleen, kennelijk wordt er gebroed...




Dat belooft bosbessen...


Aparte lucht onderweg naar Gislaved.



Daslook en bieslook hebben we al gegeten en nu ook de eerste radijsjes uit eigen tuin.






Zondag werd het een toer met de cabrio, maar die foto's komen apart.